Onthullend TV-portret over Antoine Bodar

Leestijd: 2 minuten

 

Antoine Bodar: Neerlands bekendste priester

Dinsdag 15 november 2022 – 04:21 uur – Bron: KRO-NCRV – Beeld: A. Bodar prive
  -Rome/Hilversum- Naast priester is Bodar ook schrijver, interviewer, presentator van vele tv-programma’s en een graag geziene gast aan talkshowtafels. Daar wordt hem vaak het vuur aan de schenen gelegd over seksueel misbruik, de Paus en de standpunten van de Rooms-Katholieke kerk over (homo)seksualiteit.

Bodar krijgt door zijn bekendheid welhaast de status van woordvoerder van de Rooms-Katholieke kerk, een zorg van Katholieken die er progressievere standpunten op nahouden. Het TV-programma ‘Kruispunt’van KRO-NCRV maakte een portret van Neerlands bekendste priester.

‘De grote trooster Antoine’

Christiaan Vogelaar

Aan het woord komt zijn goede vriend en voormalig geliefde Christiaan Vogelaar. Bodar’s keuze voor het priesterschap betekende het einde van hun relatie. Dat kwam voor Christiaan totaal onverwacht, een grote klap. Toch zegt hij: ‘Antoine heeft mij nooit verlaten’. De vriendschap is er nog steeds.

Schrijfster Rosita Steenbeek kent het Romeinse leven van Bodar. ‘De grote trooster Antoine’, noemt zij hem. Samen maken zij lange wandelingen door Rome, bespreken het leven en voeren felle discussies over waarom vrouwen geen priester kunnen zijn.

Verder onder andere een gesprek met kerkhistoricus Peter Nissen en een bezoek aan de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, waar Antoine Bodar in 2003 negen maanden plebaan was. Negen roerige maanden die getekend werden door conflicten met veel vrijwilligers in de parochie.

‘De geestelijke liefde heeft het overwonnen’

Antoine Bodar

Wat drijft Antoine Bodar? Is het ijdelheid, zoals hem vaak voor de voeten wordt geworpen? Wat maakt hem geliefd, bij veel gelovigen en bij de redacties van talkshows? Waarom roept hij toch ook zulke heftige reacties op, al zijn hele loopbaan? Een blik in de ziel van Antoine Bodar: ‘Ik beschouw mijzelf als bovenmatig geschikt voor de lijfelijke liefde, maar de geestelijke liefde heeft het gewonnen.

Kruispunt is te aanschouwen op Uw televisie-ontvangsttoestel DV op zondag 20 november om 17.45 uur bij KRO-NCRV op NPO 2