Ontvoeringen van Priesters en Religieuzen blijft probleem, ook in 2023

Leestijd: 2 minuten

In Nigeria is geen Religieus veilig

Dinsdag 5 december 2023 – 06:09 uur – Bron: Redactie Kerk/L. Roodenburg – Beeld: Publiek domein

-Geneve- De Stichting Kerk in Nood (ACN) waarschuwt in haar meest recente rapport voor het maar niet afnemen van het aantal ontvoeringen van Religieuzen en benadrukt de zorgwekkende transformatie van deze praktijk in een lucratieve business voor criminelen.

In het rapport, worden details verstrekt waaruit blijkt dat, hoewel de meerderheid van de getroffen mensen wordt vrijgelaten, helaas steeds vaker wordt gemarteld en gedood, wat aanhoudende angst onder de Katholieke gemeenschap veroorzaakt.

Op 13 november 2023 registreerde Kerk in Nood in totaal 23 gevallen van ontvoering waarbij Priesters, Religieuzen en Seminaristen betrokken waren. Dit cijfer laat een lichte daling zien vergeleken met het rapport van december 2022, waarin in dat jaar 28 ontvoeringen van Religieuzen werden gedocumenteerd. Onder de ontvoerden verloor er helaas één zijn leven, terwijl de anderen werden vrijgelaten. Opvallend is het geval van de Afrikaanse Benedictijner novice Godwin Eze, die op 17 oktober uit zijn klooster werd ontvoerd en later werd doodgeschoten.

Nigeria

In de loop van dit jaar zijn er in verschillende zaken twee moorden op Priesters en een Seminarist geregistreerd. Het begin van 2023 werd gekenmerkt door een ontvoering in het Bisdom Ekiti in Nigeria. Bovendien werd Priester Isaac Achi in het Bisdom Minna, in het noorden van het land, op tragische wijze levend verbrand toen criminelen de pastorie waar hij woonde in brand staken. Bij hetzelfde incident raakte Pater Collins, die hem vergezelde, gewond door een geweerschot terwijl hij probeerde te ontsnappen, maar hij slaagde erin te overleven.

Na drie maanden van relatieve rust sinds april, is er vrijwel elke maand minstens één nieuwe ontvoeringszaak. Het meest recente incident vond plaats in november, met de ontvoering van Pater Andrew Anana, die gelukkig binnen 24 uur werd vrijgelaten. Opgemerkt moet worden dat Pater Anana in 2019 al het slachtoffer was van een ontvoering.

7 september werd een sombere dag voor de Christengemeenschap in Nigeria, met de ontvoering van een Seminarist en de tragische moord op een andere. Ezechiël Nuhu werd die dag samen met zijn vader gevangengenomen en bijna twee maanden later vrijgelaten. Helaas verloor de 27-jarige Seminarist Na’aman Danlami het leven bij een aanval op de pastorie van de parochie, waar hij als assistent werkte. Hoewel de Priesters wisten te ontsnappen, kwam Danlami om het leven toen de aanvallers de pastorie in brand staken.