Opa en van beroep Katholiek Priester, het kan

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 11 november 2020 12:00 (KNA Foto EMB)
Max Kroiss (76) is zes-voudig vader, twaalf-voudig grootvader – en Katholiek Priester.

-Zürich- Het kerkelijk recht maakt het mogelijk: Max Kroiss (76) is zes-voudig vader, twaalf-voudig grootvader – en Katholiek Priester.

Na de dood van zijn vrouw liet de uit het Duitse Beieren afkomstige Kroiss zich in 2009 in Zwitserland tot Priester wijden. In Duitsland zou de man, die het grootste deel van zijn leven koopman was, te oud zijn voor een Priesterwijding. Sinds 2011 is Kroiss Pastoor van de Zwitserse parochie Urdorf bij Zürich.

Op twaalfjarige leeftijd zou hij voor het eerst gezegd hebben, dat hij Priester wilde worden, aldus Kroiss. Maar: “Ik was de enige knaap, de stamhouder van de familie.” Dus trouwde hij en kreeg hij met zijn vrouw, een huisarts, zes kinderen. Later studeerde het echtpaar samen aan het Jezuïeten-seminarie in Sankt Georgen in Frankfurt filosofie en theologie. “Wij dachten, misschien heeft de kerk ons ooit nog eens nodig”, zegt Kroiss. Maar in Duitsland waren zij met 55 jaar al te oud.

In 2003 werd Kroiss in Zwitserland pastoraal medewerker. “Maar Jezus besloot in zijn wijsheid toch anders en riep mij”, aldus de Pastoor, verwijzend naar de (kanker)dood van zijn vrouw in 2008. Een jaar later werd hij door de toenmalig Bisschop van zijn Diocese Vitus Huonder tot Priester gewijd.

Een Katholiek Priester, voor wie liefde, sex en opvoedingsproblemen niet vreemd zijn, valt niet bij alle parochianen in goede aarde, aldus Kroiss. Bij huwelijks- en doop-gesprekken kijken parochianen af-en-toe vreemd op wanneer zij zijn levensverhaal horen. Anderen, de meerderheid, zijn diep dankbaar voor zijn levenservaring.

Gedeprimeerd kijkt Kroiss sinds 2011 naar een voorval in het Aartsbisdom Keulen, waar de toenmalig Kardinaal Joachim Meisner de geconverteerde evangelischen dominee Harm Klueting tot Priester wijdde. Klueting is gehuwd, vader van twee kinderen en was bij zijn wijding 61 jaar oud. De reden dat dit bij hoge uitzondering kon: In individuele gevallen kan een gehuwde man tot Katholiek Priester gewijd worden – als hij voorheen als geestelijke werkzaam was in een ander geloof.

In de discussie rond de afschaffing van het celibaat, een actueel thema in de Duitse kerk, vermist Kroiss een belangrijk aspect: “Naar de vrouw wordt helemaal niet gevraagd; het gaat alleen maar om de man. Een Pastoorsvrouw is wel getrouwd met een man, die geen tijd heeft voor haar en de familie.” Hij zelve heeft een goede verhouding met zijn nakomelingen, zegt hij van zichzelf: De helft van zijn kleinkinderen heeft hij zelf gedoopt; een zelfs de Eerste Communie gegeven.