Ophef om gebedstapijt in Utrechts stadhuis. PVV plaatst een Mariabeeld

Leestijd: 2 minuten

PVV plaatst een Mariabeeld

Donderdag 14 juli 2022 -05:45 – Bron: Gemeente Utrecht/Telegraaf/ADN – Beeld: Publiek domein
 -Utrecht- Een aantal fracties in de Utrechtse gemeenteraad vinden het volledig in bezit nemen van de stilteruimte door de Denk-fractie asociaal. De stilteruimte werd eerder ook gebruikt door kolvende vrouwen, maar wordt nu vrijwel kamerbreed ingenomen door een Islamitisch gebedstapijt.

Denk-fractievoorzitter Mahmut Sungur deelde op 7 juli nog goed nieuws op Twitter: “Eén jaar na mijn verzoek hebben wij eindelijk een eigen bezinnings- en gebedsruimte. Vloerkleed was mijn keuze, mooi toch?” Hij zegt de ontstane ophef niet te begrijpen. “Wij hebben in het verleden het verzoek gedaan om als Islamieten ergens te kunnen bidden en moesten dat in de kolfruimte doen. Soms botste dat qua tijdstip. Ook de vrouwen wilden dat niet”, zegt Sungur. “De ruimte is wat ons betreft multifunctioneel. Er is ook ruimte voor andere geloven”, zegt hij in De Telegraaf.

Bevolkingsafspiegeling

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de inrichting van de bezinningsruimte aansluit bij de behoefte van de mensen die er gebruik van maken. “Daarin zie je de bevolkingsafspiegeling van de stad terugkomen.” Het tapijt is ook door de gemeente betaald. “Alle vloerbedekking wordt door de gemeente bekostigd, want het is een ruimte voor algemeen gebruik”, zegt de woordvoerder.

Maar VVD-fractievoorzitter Marijn de Pagter heeft bedenkingen. Hij vindt het volledig bezetten van een neutrale ruimte door de partij Denk niet kunnen. Bidden kan volgens hem prima, maar niet exclusief voor één religie. “De stilteruimte moet een stilteruimte zijn. Daar zijn standaarden voor”, stelt hij.

Mariabeeld

De PVV plaatste een Mariabeeld en een wijwaterschaal in de stilteruimte, maar die actie leverde een ongewenste reactie op. “De laatste keer dat ik keek stond Maria met haar hoofd naar de muur gericht en lagen die gebedstapijtjes pontificaal in het midden van de ruimte”, stelt Cees Bos, fractievoorzitter van Stadsbelang. De PVV vindt de ’mini-moskee’ naast haar fractiekamer aanstootgevend en spreekt van ’Islamisering’.

ChristenUnie-fractievoorzitter Rik de Graaf stelt zich wel verdraagzamer op. “Behoeften zijn verschillend”, zegt hij. De Graaf vindt het gesprek tussen Sungur en Bosch in het dagelijks bestuur van het presidium, dan ook ’constructief’.