Opnieuw misbruikzaken bij charismatische Katholieke beweging. Vaticaan start onderzoek

Leestijd: 3 minuten
Dinsdag 15 augustus 2023 – 07:55 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN/KNA – Beeld: EMB

-Vaticaanstad/Lima- Het Vaticaan heeft twee onderzoekers naar Peru gezonden voor een onderzoek in de hoofdstad Lima bij een geheimzinnige Rooms-Katholieke charismatische beweging met vertakkingen in Zuid-Amerika en in de VS, na beschuldigingen dat de oprichter en medewerkers jonge leden seksueel hebben misbruikt.

De Maltese Aartsbisschop Charles Scicluna en Mgr. Jordi Bertomeu uit Spanje, van het Dicasterie voor de Geloofsleer, ondervroegen de leiding van de beweging ‘Sodalitium Christianae Vitae’, vermeende slachtoffers van misbruik en journalisten die over de zaak hebben geschreven. Het verhoor vond plaats in de Apostolische Nuntiatuur in Lima.

Weinig medewerking

Het misbruiksschandaal in Peru, heeft grote parallellen met andere gevallen van charismatische Katholieke leiders wereldwijd die beschuldigd werden van misbruik – en ook met plaatselijke Kerken die weinig medewerking verlenen bij onderzoeken en trachten schandalen in de doofpot te stoppen.

Het in 1971 opgerichtte ‘Sodalitium’, is actief in parochies en scholen en beheert eigen retraitecentra met charismatische gemeenschappen in Peru, Argentinië, Colombia, Brazilië, Chili, Ecuador, Italië en de VS. De leden bestaan uit Rooms-Katholieke leken en geestelijken, waaronder twee Bisschoppen in Peru. De eerste beschuldigingen dateren uit de late jaren negentig.

Aftreden

Voorafgaand aan het onderzoek keken Scicluna en Bertomeu in 2018 naar tientallen jaren van seksueel misbruik binnen de Chileense Rooms-Katholieke Kerk, een onderzoek dat leidde tot het aftreden van alle Chileense Bisschoppen en het aftreden van Aartsbisschop  Ricardo Ezzati van Santiago in 2019.

Een van de slachtoffers was de Peruaanse journalist Pedro Salinas. Hij schreef een boek over het misbruik dat hijzelf meemaakte als minderjarige, getiteld ‘No news from God’ Bij het verlaten van het verhoor was de 60-jarige Salinas emotioneel toen hij zich herinnerde dat hij als tiener lid was van de Sodalitium. Hij zegt dat hij het slachtoffer was van fysiek en psychologisch misbruik.

Een andere geïnterviewde door de gezanten van het Vaticaan was de Peruaanse journalist Paola Ugaz, die eind 2022 Paus Franciscus ontmoette in het Vaticaan. Ugaz was in 2015 co-auteur van een boek over de charismatische beweging genaamd ‘Half-Monks, Half Soldiers’.

Sodalitium liet via een woordvoerder weten dat zij een oproep hebben ontvangen voor een ondervraging met de gezanten van het Vaticaan. De charismatische beweging laat weten dat het “zal deelnemen aan het onderzoek en samenwerken met de onderzoekers.

Financiën

Journalist Salinas zegt ook dat het Vaticaanse onderzoek tevens betrekking heeft op de financiën van de charismatische beweging die meer dan $ 1 miljard zou kunnen bedragen aan bedrijven in de agrarische sector, universiteiten, scholen, begraafplaatsen en, bouwbedrijven.

De Peruaanse Raad voor de Journalistiek, Reporters Without Borders en de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur, Mario Vargas Llosa, hebben kritiek geuit op de intimidatie van Ugaz en Salinas door mensen die banden hebben met de charismatische beweging ‘Sodalitium’. Een andere Peruaanse journalist, Daniel Yovera, die ook onderzoek heeft gedaan naar de omstreden beweging, werd in 2019 beschuldigd van smaad, maar de smaadklacht werd uiteindelijk door de meervoudige raadkamer van de rechtbank afgewezen.