Ortega: “Geestelijken verraders van het land”

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 7 oktober 2023 -01:15 uur – Bron: Redactie Kerk/LaPrensa – Beeld: NRP

-Managua- Het Nicaraguaanse dictatoriale regime heeft de nationaliteit van twee Bisschoppen, veertien Priesters, een Diaken en twee Seminaristen ingetrokken.

De Nicaraguaanse journalist en advocaat Martha Patricia Molina heeft haar vierde rapport uitgebracht, getiteld “Nicaragua: A Persecuted Church?”, dat bijgewerkte gegevens bevat over religieuze vervolging onder het dictatoriale regime in het Midden-Amerikaanse land.

Staatsburgerschap

Het rapport onthult dat ten minste 19 religieuze leiders in Nicaragua, waaronder de Bisschoppen Rolando Álvarez en Silvio Baéz, ervan worden beschuldigd “verraders van het land” te zijn en hun staatsburgerschap werd hen ontnomen.

In totaal verloren twee Bisschoppen, veertien Priesters, één Diaken en twee Seminaristen hun Nicaraguaanse nationaliteit als onderdeel van een reeks van 667 aanvallen op de Kerk, aldus het rapport van Molina, alle voorvallen vonden plaats gedurende een periode van iets meer dan vijf jaar onder het Ortega-regime. Lees verder onder de foto>

De Kathedraal van Nicaragua. Beeld: Praesentator

 

Schade

Molina benadrukte ook dat 151 religieuzen schade hebben geleden door de vervolging van het regime van Ortega-Murillo, waaronder gedwongen ballingschap, verbanningen, een verbod op terugkeer naar Nicaragua en uitzettingen uit het land.

Momenteel wordt een Bisschop, monseigneur Álvarez, samen met minstens acht Priesters in het land vastgehouden, terwijl tegen twintig anderen een onderzoek wordt ingesteld.

Ook processies verboden

Naast deze acties tegen de Kerk sloot de staat vier Katholieke universiteiten, twee religieuze instituten, vijftien mediabedrijven, zeven religieuze Congregaties en elf sociale projecten die verband hielden met de Kerk. Ook werden 3.240 processies verboden, waarvan de meeste tijdens de laatste Goede Week.

De journalist en advocaat Molina leeft in gedwongen ballingschap, maar maakt nog steeds deel uit van de redactieraad van de Nicaraguaanse krant La Prensa.