Oud-GPV-leider Gert Schutte (82) overleden

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 26 januari 2022 07:26 – Bron: Redactie kerk – Beeld: Nationaal Archief Emmen
 -‘s-Gravenhage- Gert Schutte, voormalig partijleider van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), is na een kort ziekbed gisternacht overleden. Jarenlang werd de gereformeerde politicus gezien als het staatsrechtelijke geweten van de Tweede Kamer.

Schutte was van 1981 tot 2001 partijleider van het GPV. Vanaf 1981 was hij ook fractievoorzitter. In 2001 fuseerde de partij van Schutte met de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) tot de ChristenUnie. Gert-Jan Segers, partijleider van de ChristenUnie, prijst Schutte als “alom gewaardeerde vertegenwoordiger van de Christelijk-sociale politiek”. “Wij delen nu in het verdriet om zijn heengaan, maar ook in de troost dat hij is Thuisgekomen in het Vaderhuis”, aldus Segers.

Bij het overlijden van Gert Schutte denk ik terug aan een integer en gewetensvol politicus”, laat premier Rutte weten. “Christelijk geïnspireerd, standvastig en sociaal.” SGP-leider Van der Staaij noemt Schutte in een reactie “een uiterst kundig Kamerlid die het vak van parlementariër tot in de puntjes beheerste”.