Oud KRO-directeur Richard Schoonhoven (92) overleden

Leestijd: 2 minuten

Grondlegger van televisie als journalistiek medium

Maandag 4 maart 2024 ~ 13:39 uur ~ Bron: Redactie Varia ~ Beeld: MB80/Nationaal Archief Emmen
Richard Schoonhoven (Beeld embedded by meerdan80)

-Hilversum- Zondagavond (3 maart 2024) is thuis op 92-jarige leeftijd oud-mediadirecteur Richard Schoonhoven van de KRO overleden. De uitvaartplechtigheid wordt zaterdag in de Onze Lieve Vrouwekerk in Hilversum gehouden.

Oud Brandpunt-journalist en oud KRO-mediadirecteur Ton Verlind zegt met verdriet vervult te zijn. Beide mannen hadden na hun pensionering regelmatig contact. “We lieten dan onze – door de tijd geverfde – visies met onverminderd enthousiasme over het journalistieke landschap dwalen. We hadden recht van spreken, vonden we. Richard als grondlegger in de zestiger jaren van Brandpunt dat hij omturnde van een gezapig lifestyle-magazine met loftuitingen op Brigitte Bardot en reportages over het eten van kangeroevlees tot een televisieprogramma gebaseerd op journalistieke grondvesten, Brandpunt vervulde onder zijn leiding een belangrijke rol in de emancipatie van katholieken,” aldus Verlind op zijn website in een ‘in memoriam’.

Niet bang voor het leven, niet bang voor de dood

Hij zwierde tot op hoge leeftijd nog elke week met zijn echtgenote over de dansvloer. En oud-journalist Richard Schoonhoven bleef betrokken bij het nieuws – met lede ogen beziet hij hoe de journalistiek wordt gemanipuleerd. ”Ja, natuurlijk heb ik altijd de neiging ingezonden brieven te schrijven. Maar ik weet mij te bedwingen, anders blijf ik aan de gang.”