Overste Duitse Franciscanen: “Open Priesterschap voor vrouwen”

Leestijd: < 1 minuut
Pater Cornelius Bohl (59) Foto EMB
Woensdag 04 augustus 2021 07:23 – Bron: Fuldauer Zeitung- Beeld: EMB/PB

 -Fulda- De hoogste Franciscaan van Duitsland, Pater Cornelius Bohl (59), voert campagne voor hervormingen in de Katholieke kerk. “Ik kan mij goed voorstellen en zou er voorstander van zijn om het Priesterschap in de toekomst voor vrouwen open te stellen”, zegt de Pater Franciscaan tegen de “Fuldaer Zeitung” (online editie).

Bohl voegt er aan toe dat hoewel hij niet denkt “dat dit snel zal gebeuren”, het nog steeds moet worden overwogen. “Vrouwen moeten prominenter aanwezig zijn en op gelijke voet worden betrokken alle activiteiten.” Zo zijn er bijvoorbeeld Zusters Franciscanessen die op veel plaatsen met de Broeders Franciscanen werken.

Over de toekomst van de religieuze ordes in Duitsland zegt Bohl: “Wij leven in een tijd waarin kloosters ‘uitsterven’.” Dat treft bijna alle religieuze Ordes. De Franciscanen hebben momenteel 28 vestigingen in Duitsland. “Op de lange termijn zullen er misschien tien in Duitsland overblijven”, zegt hij.

Het wordt voor jongeren steeds moeilijker om betrokken te raken bij een ‘levensdoel’ zoals het aansluiten bij een Orde. “Dit komt door een veranderde sociale situatie, maar zeker óók door de crises die de kerk vandaag-de-dag doormaakt”, aldus Bohl.

Er zijn al 800 jaar Franciscanen actief in Duitsland. De Orde is sinds 1237 in Fulda gevestigd.