Paastriduüm, Urbi & Orbi en bloemen uit Holland. Pasen 2024

Leestijd: 3 minuten
Maandag 1 april 2024 ~ 06:12 uur ~ Bron: Redactie Kerk/ADN/A. Englisch ~ Beeld: MB

-Vaticaanstad- Paus Franciscus, die sukkelt met zijn gezondheid, heeft zaterdag een meer dan twee uur durende paaswake geleid in de Sint-Pieter. In de Paasmis op zondag hield hij een stevig pleidooi voor het beëindigen van de oorlogen in Gaza en Oekraïne.

De Paus was het hele Paastriduüm aanwezig. Het Paastriduüm is de periode die begint met de avondmis van Witte Donderdag en loopt tot en met de vespers van Paaszondag, waarin lijden, dood en verrijzenis van Christus worden herdacht.

Vrijdag liet de Paus wel de traditionele Kruisweg aan het Colosseum in Rome op het laatste moment aan zich voorbijgaan “om zijn gezondheid te beschermen”, maar zaterdagavond stond hij er weer voor de Paaswake. Hij kwam wegens zijn slechte knieën in een rolstoel en celebreerde de twee uur durende viering.

Paus Franciscus las alle teksten zelf voor. Bij eerdere gelegenheden werd die taak soms van hem overgenomen door een curiepriester. Bij het verlaten van de basiliek glimlachte en zwaaide hij naar de aanwezigen. De Paaswake werd bijgewoond door zo’n 6.500 gelovigen uit de ganse wereld.

Homilie

In zijn homilie (preek) moedigde de Paus christenen aan om hun geloof te behouden en te koesteren, ook wanneer zij geconfronteerd worden met tegenslag, verdriet of angst. Hij sprak onder meer over “de muren van egoïsme en onverschilligheid die ons tegenhouden bij het opbouwen van meer rechtvaardige samenleving”, evenals “ons streven naar vrede dat worden verbrijzeld door wrede haat en brutale oorlogen”.

Eerste Paasdag

Zondagochtend, Eerste Paasdag, ging de Heilige Vader voor in de Paasmis op het Sint-Pietersplein, gevolgd door het geven van de zegen Urbi et Orbi (voor de stad en de wereld). De plechtigheden werden wereldwijd uitgezonden voor bijna 1,5 miljard gelovigen. De Paus verwees in zijn toespraak opnieuw naar de oorlogen in Gaza en Oekraïne. Hij riep op tot een staakt-het-vuren in Gaza en het vrijlaten van de gijzelaars door Hamas. “Vrede wordt niet gemaakt met wapens”, aldus de Paus.

Bedankt voor die bloemen

Nederlandse bloemen bij de Paasmis in Rome zijn al net als het Urbi et Orbi een traditie. Net als zijn voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus XVI wenst Paus Franciscus I na het ‘Urbi et Orbi’ alle medewerkers een Zalig Pasen en bedankt hij hen persoonlijk voor de  bloemenpracht op het Sint-Pietersplein. In 2018 riep de Paus zelfs op tot applaus voor de bloemen!

Paul Deckers ging in 1988 voor het eerst naar Rome voor de versiering van het plein en het balkon van de Paus voor de Paasmis. Eerst als arrangeur in het team van Charles Van der Voort uit Leiden. In 2015 volgde hij Van der Voort op als hoofd arrangeur en projectleider van de bloemversiering op het Sint-Pietersplein. In 2022 stopte Paul Deckers als Hoofd arrangeur. Er was onvoldoende financiële ondersteuning voor zijn plan. “Stoppen op je hoogtepunt is ook een hoogtepunt!” aldus Paul Deckers. Maar onder leiding van priester Antoine Bodar besloten medewerkers van de Friezenkerk in Rome het florale werk voort te zetten. Met succes.

Voor men aan de slag gaat in Vaticaanstad zijn er maanden van voorbereiding. Al het materiaal, met uitzondering van de graszoden, wordt uit Nederland meegenomen.

Omdat er in Rome zelf weinig tijd is, zijn deze nauwgezette voorbereidingen noodzakelijk. Het transport vertrekt op dinsdag voor de Pasen naar Rome. De RK Bisschop van Rotterdam, van den Hende, zegent traditioneel de bloemen voor een ‘behouden vaart’. Het is een groot transport, zo’n 30 ton plantmateriaal: bolbloemen, losse bloemen, struiken en zelfs metershoge bomen. Lees verder onder de afbeelding>

Een deel van de Vaticaanse tuinen (Beeld Pixabay)

 

Met de vrachtwagens vol bloemen en planten vertrekken ook 25 medewerkers naar Rome om op Witte Donderdag en Goede Vrijdag de bloemenarrangementen te maken. Paaszaterdag worden de versieringen op het Sint-Pietersplein aangebracht. Het bloemendecor siert ruim 170 vierkante meter van het Sint-Pietersplein. In tientallen arrangementen zullen de kleuren paars, geel en wit de boventoon voeren.

Op Paaszondag worden in alle vroegte de laatste controles gedaan. Na de mis blijven de planten nog enige dagen staan, daarna komt de Vaticaanse tuinploeg om op te ruimen. Alle vaste planten worden in de tuinen van het Vaticaan geplant en de overige planten en bloemen gaan naar ziekenhuizen en kerken.