Pandemie veroorzaakt financieel leed in Lourdes

Leestijd: < 1 minuut
Zaterdag 21 november 2020 13:42 (La Croix/KNA/Foto EMB)
-Parijs- De financiële problemen veroorzaakt door de corona-pandemie worden ook merkbaar in het Maria-bedevaartsoord Lourdes.

Weliswaar kon de prognose voor het financieel tekort over dit jaar van 8 naar nu 4,5 miljoen Euro worden bijgesteld, aldus dagblad ‘La Croix’, maar feit blijft wel dat meer dan 90 procent van de pelgrimsreizen zijn uitgevallen. Het aantal dagelijkse bezoekers aan de Mariagrot bedraagt nu dagelijks rond 30.

Lourdes behoort tot de beroemdste Bedevaartsoorden ter wereld. In de Zuid-Franse plaats verscheen de Heilige Maagd Maria in 1858, aan de toenmalige 14-jarige herderin Bernadette Soubirous (1844-1879), in totaal 18 maal. Jaar in jaar uit reizen ettelijke miljoenen pelgrims, waaronder tienduizenden zieken en gehandicapten, naar Lourdes.

Het kleine dorp met rond 14.000 inwoners heeft na Parijs het grootste aantal hotelbedden en overnachtingen in Frankrijk. Afgelopen voorjaar was het Heiligdom, tijdens de eerste corona-lockdown, voor het eerst in de geschiedenis meer dan twee maanden gesloten. In mei begon Bisschop Olivier Ribadeau Dumas een landelijke donatie-actie.

Tevens werden diverse kleinere donatie-acties opgestart ten bate van het Heiligdom. Daartoe horen onder andere een ‘online kaarsen’ actie, maar ook de actie ‘Jouw roos voor de heilige Maagd.’ Deze actie zal op 8 december zijn. Normaal wordt dan, op de feestdag van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, een bos van 15.000 rozen gemaakt, door donateurs aangeboden. Dit jaar komen de rozen uit alle delen van de wereld.