Pandemie vertraagt Vaticaanse hervormingen

Leestijd: < 1 minuut -Vaticaanstad- (KNA) De afsluitende procedure inzake de Vaticaanse hervormingen zijn vanwege de Corona-pandemie vertraagd.

Een geplande ontmoeting van de verantwoordelijke Raad van Kardinalen werd vanwege de internationale gezondheidssituatie uitgesteld, aldus de perskamer van het Vaticaan. Derhalve zullen de vergaderingen voorlopig worden verschoven naar juni.

De bekendmaking van een nieuwe Curie-indeling werd al begin 2019 verwacht. De voorlopige ontwerptekst is sinds medio april 2019 in bewerking. Het document met de werktitel ‘Praedicate evangelium’ moet de huidige wet- en regelgeving voor de Curie van 1988 vervangen.

Of de met de hervorming belaste Kardinalen hun overleg, eventueel via ‘video-conferencing’ voortzetten, kon de perskamer nog niet bevestigen.

Leden van de Raad van Kardinalen zijn de Hondurese Oscar Rodriguez Maradiaga als co-ordinator, de Aartsbisschop van München en voorzitter van de Vaticaanse economische raad Reinhard Marx, Giuseppe Bertello als president van de administratieve congregatie, Oswald Gracias uit Bombay, Sean Patrick O’Malley uit Boston alsook Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin.

De Bisschoppen Marcello Semeraro van Albano en de Kerkjurist Marco Mellino behoren tot de raad als secretaris.