Pastoor Ambting keert terug na Amerikaans avontuur

Leestijd: 2 minuten

‘Deze manier van leven is niet waar ik toe geroepen ben’

Dinsdag 25 mei 2021 12:53 – Bron: Redactie kerk Foto: YT
  -Doetinchem- Peter Ambting (1973) komt weer terug naar Nederland. Vier jaar geleden emigreerde de toenmalige Pastoor van Doetinchem naar de Verenigde Staten om het Norbertijnenklooster in Green Bay (Wisconsin) in te gaan. Het heeft Ambting niet gebracht wat hij hoopte.

Ambting was Pastoor van Maria Laetitiaparochie in Doetinchem en Oude IJsselstreek. Acht jaar lang was Ambting als een soort manager vooral bezig met het sluiten en verkopen van vijf parochiekerken en het uitvoeren van de daarbij behorende reorganisatie.

“De tijd in het Norbertijnenklooster was goed om het religieuze leven te ervaren”, schrijft Peter Ambting op zijn Facebookpagina. “Maar het doet mij realiseren dat deze manier van leven niet is waar ik toe geroepen ben. Als Priester ben ik gewend geraakt aan een niveau van autonomie en onafhankelijkheid. Dat is in een religieuze gemeenschap onmogelijk”.

Een nieuwe toekomst

Met zijn vertrek naar de VS sloot hij een periode af, tot grote spijt en verdriet van zijn parochianen. Velen namen hem zijn vertrek zelfs kwalijk, juist in een tijd waarin de Kerk alle man- en vrouwkracht zo bitter hard nodig heeft. In het Amerikaanse Klooster wachtte hem een nieuwe toekomst, maar wel een zonder salaris en  pensioen, waardoor hij de rest van zijn leven afhankelijk zou zijn van de Norbertijnen. Daarom kiest hij nu toch voor een terugkeer naar Nederland.

Ambting kreeg van kardinaal Eijk vijf jaar de tijd om op zijn emigratie terug te komen. Die periode bleef hij in dienst van het Bisdom Utrecht. Voor 15 augustus dit jaar staat zijn afscheid als Priester in zijn Amerikaanse parochie genoteerd. Waar hij in het Bisdom Utrecht belandt, weet Ambting nog niet. “De Aartsbisschop heeft mij opgedragen terug te keren”, schrijft hij op Facebook.

Na het vertrek uit Doetinchem werd in 2017 zijn plek ingenomen door Hans Pauw. De parochie Maria Laetitia mag zich bovendien gelukkig prijzen met de komst van de 28-jarige Paulus Tilma. DV 5 juni wordt de Amsterdammer Tilma, gewijd tot Priester.