Pastor met Coronavirus – 550 parochianen in quarantaine

Leestijd: 2 minuten -WASHINGTON- (KNA) Rond 550 gemeenteleden en andere kerkbezoekers van de Washingtonse “Christ Church” in de wijk Georgetown zijn vrijwel zeker met het Coronavirus besmet. Ambtenaren van de stedelijke medische dienst riepen de bezoekers maandag op om thuis te blijven (in quarantaine), aldus omroep 1010WINS.

Het is voor het eerst dat een dergelijke grootschalige operatie in de regio Washington tot uitvoer wordt gebracht. Aanleiding is het uitbreken van de ziekte bij een Pastor van de Anglicaans-Episcopale Kerk, Timothy Cole, zaterdag werd hij positief getest. Hij is onmiddellijk naar een ziekenhuis overgebracht en zijn toestand is stabiel, aldus de krant Washington Post. Alle betroffenen Kerkgangers hadden tussen 24 februari en 3 maart contact met Cole.

Noodtoestand uitroepen?

De burgemeesterin van Washington, Muriel Bowser, onderzoekt nu, of op het gebied van de gezondheidszorg, de noodtoestand moet worden uitgeroepen voor de hoofdstad. De historische Kerk in Georgetown is per direct gesloten. Een infectiegevaar met het Coronavirus is nu ook mogelijk, volgens de autoriteiten,  in de naburige staten Maryland en Virginia, die in Georgetown naar de Kerk gaan. In totaal zijn in de VS tot en met afgelopen maandag 566 positief getest. 22 mensen zijn inmiddels aan het virus gestorven. Deskundigen vrezen dat de aantallen veel hoger zijn.

De Rooms-katholieke Bisschoppenconferentie in de VS heeft de afgelopen week omvangrijke voorzorgsmaatregelen getroffen, om Kerkbezoekers te beschermen tegen het virus. De hygiëne-maatregelen zijn ingrijpend ten aanzien van religieuze rituelen en verloop van de Heilige Missen.

Net als in Nederland en Vlaanderen is de vredesgroet door middel van handenschudden vervangen door elleboogcontact of knikken met het hoofd. Ook de tongcommunie is vervangen door de handcommunie. Tevens wordt van de Kelkcommunie afgezien. Wijwaterbekkens en vaten zijn voorlopig leeg of weggehaald.

In veel VS-Kerken zijn inmiddels desinfectiemiddelen geplaatst die door de bezoekers gebruikt kunnen worden. Ouderen en zieken wordt aangeraden thuis te blijven.