Pater Karmeliet Titus Brandsma uitroepen tot patroonheilige van de journalistiek

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 31 maart 2022 07:36 – Bron: Redactie kerk/VN – Beeld: Publiek domein
  -Vaticaanstad- Journalisten die in het Vaticaan in Rome werken willen dat de Nederlandse pater Titus Brandsma (1881 – 1942) wordt uitgeroepen tot patroonheilige van de journalistiek. Brandsma, zal DV15 mei heilig worden verklaard, hij was zelf voor de Tweede Wereldoorlog ook als journalist werkzaam. Op de Filippijnen bestaat al een naar hem genoemde prijs voor journalisten.

De bisdommen Groningen-Leeuwarden en ‘s-Hertogenbosch brengen deze week een speciaal Titus Brandsma-magazine uit ter ere van de heiligverklaring. “Want zijn naam is in Nederland wel redelijk bekend, maar in het buitenland is hij veel bekender en heeft hij een geweldige reputatie”, aldus de samenstellers van het magazine.

Titus Brandsma was hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij was erg kritisch tegenover het opkomend nazisme en verzette zich in het begin van de oorlog openlijk tegen verplichte NSB-advertenties in (Katholieke) dagbladen. Daarom werd hij in 1942 gearresteerd en via Kamp Amersfoort afgevoerd naar concentratiekamp Dachau. Daar overleed de Karmeliet, maar na de oorlog prezen overlevende mede-kampgenoten hem om zijn hulp en steun aan andere gevangenen in Dachau.

Als lid van het hoofdbestuur van de orde der Karmelieten speelde Titus een niet onbelangrijke rol bij de vernieuwingsbeweging onder de Karmelieten in Nederland. In zijn hoedanigheid van geestelijk adviseur van de Nederlandsche Rooms-Katholieke Journalistenvereeniging had hij een groot aandeel in de modernisering van de Katholieke dagbladpers in Nederland en in betere arbeidsvoorzieningen voor Katholieke journalisten. Zijn voorstellen tot het oprichten van een journalistenopleiding kregen pas na zijn dood gestalte.

Titus Brandsma werd in 1985 al zalig verklaard. Begin dit jaar besloot Paus Francisus om een wonder waar Brandsma bij betrokken zou zijn geweest te erkennen. Dat maakte de weg vrij voor de heiligverklaring in mei.