Patriarch: “Libanon moet buiten de oorlog tussen Hamas en Israël worden gehouden”

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 7 november 2023 -123:19 uur – Bron: Redactie Kerk/Reuters/CNN- Beeld: Pjotr Rymuza

-Beiroet- Een van de hoogste Christelijke geestelijken van Libanon heeft er gisteren bij staatsfunctionarissen op aangedrongen Libanon te beschermen tegen de oorlog tussen de groepering Hamas en Israël, nu de Libanese Hezbollah steeds vaker in botsing komt met Israëlische troepen aan de grens.

Hezbollah heeft gericht geschoten op Israëlische strijdkrachten aan de Libanees-Israëlische grens sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober begon.

Kritiek

De Maronitische Patriarch Bechara Boutros Al-Rai, die regelmatig en openlijk kritiek uit op de zwaarbewapende Hezbollah-organisatie, roept al lange tijd op tot de toepassing van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad uit 2006 die de partijen beval het vuren te staken.

Hij roept de Libanese regeringsfunctionarissen op om zich in te spannen om Libanon weg te houden “van de plaag van deze oorlog … en om zijn politieke en diplomatieke rol ter ondersteuning van de Palestijnse zaak uit te voeren. Dat is effectiever”, zegt hij.

Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah zei in zijn eerste toespraak sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas vrijdag dat de escalatie aan het Libanese front zal afhangen van de gebeurtenissen in Gaza en de Israëlische acties richting Libanon.

Eigen koers

Hezbollah’s tegenstanders in Libanon hebben de groep er lange tijd van beschuldigd het land te ondermijnen door te beschikken over beter bewapende eenheden dan het nationale leger en beschuldigen de groep ervan een eigen koers te varen welke haaks staat op het regeringsbeleid, waardoor de vrede regelmatig in gevaar komt. De beweging heeft  twee doelstellingen: het stichten van een Islamitische staat in Libanon en het zuiden van Libanon en de stad Jeruzalem bevrijden van de Israëlische bezetter.