Paus belt met president Selenskyj van Oekraïne

Leestijd: 2 minuten

Jezus Christus leert ons dat men op de duivelse onzin van geweld moet reageren met Gods sterkste wapens, gebed en vasten

Zondag 27 februari 2022 02:37 – Bron: Redactie kerk – Beeld: PB
  -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft zaterdagavond telefonisch met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy gesproken. In het gesprek sprak de Heilige Vader zijn diepe bezorgdheid uit over de huidige gebeurtenissen in Oekraïne. Dat maakte de Oekraïense ambassade bij de Heilige Stoel zaterdagavond via Twitter bekend. Het Vaticaan bevestigde het telefoongesprek zonder verdere details over de inhoud. Selenskyj zelf bedankte de Paus voor zijn gebeden via Twitter.

Paus Franciscus had eerder opgeroepen tot vrede in Oekraïne in tal van talen, waaronder Russisch en Oekraïens. In tweets herhaalde de Paus zijn woorden van afgelopen woensdag tijdens de algemene audiëntie in het Vaticaan: “De Koningin van de Vrede redt de wereld van de waanzin van oorlog.” Jezus Christus leert ons dat men op  “de duivelse onzin van geweld” moet reageren met Gods sterkste wapens, gebed en vasten.

In een tweet afgelopen vrijdagavond laat citeerde de Heilige Vader de woorden uit zijn encycliek Fratelli tutti: “Elke oorlog laat de wereld erger achter dan hij haar aantrof.” En voegde eraan toe: “Oorlog is een mislukking van politiek en menselijkheid, een schandelijke capitulatie”. Ondertussen riep de Italiaanse gemeenschap van de Grieks-Katholieke Kerk van Oekraïne zaterdag op tot donaties voor de Oekraïense vluchtelingen. Het Vaticaan verspreidde het citaat uit de encycliek in de gebruikelijke talen Italiaans, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Duits, Pools en Arabisch – en bij uitzondering ook in het Russisch en Oekraïens.

Paus bezocht onverwacht Russische ambassadeur

Afgelopen vrijdagmiddag bezocht Franciscus ook verrassend en hals-over-kop de Russische ambassade bij de Heilige Stoel. Volgens het Vaticaan heeft de Paus daar bijna een half uur gesproken met ambassadeur Alexander Avdeev om zijn ‘bezorgdheid over de oorlog’ te uiten. Volgens Russische media riep de Paus op om mensenlevens  te sparen. De Amerikaanse gezaghebbende nieuwszender 1010WINS meldde dat het bezoek op dringend verzoek van VS president Joe Biden was. Volgens de Vaticaanse perskamer belde Franciscus ook met de groot-aartsbisschop van Kiev, Sviatoslav Shevchuk. Tijdens het gesprek liet de Paus zich bijpraten over de situatie in Kiev en in heel Oekraïne. Hij kondigde ook aan dat hij alles zal doen wat in zijn macht ligt om te helpen en bedankte de Oekraïense Grieks-Katholieke kerk voor het helpen van de bevolking ter plaatse.

Vasten- en bidden voor de Oekraïne op Aswoensdag

Afgelopen woensdag riep Paus Franciscus op tot een wereldwijde dag van vasten en gebed voor Oekraïne, aanstaande Aswoensdag (2 maart).

Na de aanval van donderdag door Russische troepen zei kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin dat er nog steeds ruimte is voor onderhandeling en redelijkheid “die de wereld zullen redden van de waanzin en gruwel van een oorlog.” “Wij gelovigen verliezen de hoop niet op een sprankje geweten bij degenen die het lot van de wereld in handen hebben”, aldus Parolin.