Paus benoemt Belg tot lid van Pauselijke Academie voor het Leven

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 30 november 2021 07:25 – Bron: Redactie kerk/VN – Beeld: YT
  -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft professor Chris Gastmans van de Katholieke Universiteit Leuven benoemd tot lid van de Pauselijke Academie voor het Leven.

Gastmans is hoogleraar medische ethiek en hoofd van het Interfacultair Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht aan de faculteit Geneeskunde. Zijn vakgebieden zijn ethiek en zorg omtrent het levenseinde, ethiek en ouderenzorg, en zorgethiek.

Als hoogleraar aan de KU Leuven doet Chris Gastmans onderzoek naar de beleving van mensen, onder wie ook zorgverleners, over ethische thema’s in de zorg. Hij is ook directeur van het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht. In de ethische commissie van het UZ Leuven hield hij zich actief bezig met complexe ethische dossiers. Hij is tevens een internationaal voorvechter van de ‘zorgethiek’ en publiceerde onlangs het boek Kwetsbare waardigheid.

Naast Gastmans is ook de Italiaanse Laura Palazzani, hoogleraar rechtsfilosofie in Rome, benoemd heeft tot lid van de Pauselijke Academie voor het Leven.

Verdediging van het leven

De Pauselijke Academie voor het Leven maakt deel uit van de Romeinse Curie, het bestuursapparaat van de paus. Het werd door Paus Johannes Paulus II opgericht in 1994 en focust op de verdediging van het leven in de context van de biomedische wetenschappen en de rechtspraak. Het heeft zich op die manier al gebogen over onder meer de morning-afterpil en euthanasie.

De academie telt 70 leden. Om benoemd te worden tot de academie hoeft men overigens niet Rooms-Katholiek of überhaupt gelovig te zijn. In 2017 stelde Paus Franciscus nog een Argentijnse Rabbi en Anglicaanse Priester aan. Gastmans is na de Oostendse arts Philippe Schepens op dit moment de tweede Belg in de academie.