Paus bezoekt Witte Donderdag weer gevangenis

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 8 maart 2024 ~ 04:12 uur ~ Bron: Redactie Kerk/A. Englisch/KNA ~ Beeld: Publiek domein

-Vaticaanstad- De perskamer van het Vaticaan heeft aangekondigd dat Paus Franciscus op 28 maart, Witte Donderdag om 16.00 uur, een bezoek brengt aan de vrouwengevangenis Rebibbia in Rome. Helemaal zeker is een-en-ander niet, gelet op de gezondheid van de Paus, die last heeft van een hardnekkige verkoudheid. Lees verder onder de reclame>

In een aanvullende verklaring staat dat “de Heilige Vader privé zal reizen” naar dit penitentiair centrum, gelegen aan de noordoostelijke rand van de Italiaanse hoofdstad, om de Heilige Mis te vieren en de gevangenen en medewerkers van het centrum te ontmoeten.

Gevangenen, zieken en migranten

Sinds het begin van zijn pontificaat heeft Paus Franciscus voor de viering van Witte Donderdag steeds opmerkelijke plaatsen gekozen, waaronder penitentiaire centra, vluchtelingencentra en opvangcentra van jongeren en daklozen.

Op 28 maart 2013, 15 dagen na het begin van zijn pontificaat, ging Franciscus naar het gevangeniscentrum ‘Casal del Marmo’, een gevangenis voor minderjarigen in het noordwesten van Rome.

In 2014 bezocht de Heilige Vader een vestiging van de Don Carlo Gnocchi Foundation, het Santa Maria della Provvidenza-centrum, in de Romeinse wijk Casalotti-Boccea, waar mensen met een handicap en psychische stoornissen worden opgevangen.

Ook in 2015 deed hij de ‘Voetenwassing’ op Witte Donderdag in de Rebibbia-gevangenis in Rome, welke hij dit jaar opnieuw wil bezoeken.

In 2016 ging de paus, in het kader van het ‘Jaar van Barmhartigheid’, naar een asielzoekerscentrum in Castelnuovo di Porto, waar hij de voeten waste van 12 van de 890 immigranten die daar verblijven.

Hetzelfde deed hij in 2017, toen hij het gevangeniscentrum Paliano bezocht; in 2018 de gevangenis ‘Regina Cœli’ in het centrum van Rome; en in 2019 het penitentiair centrum Velletri.

Corona

2020 en 2021 waren twee bijzondere jaren vanwege de Covid-19 pandemie. In 2020 vierde de Paus de Mis in de Sint-Pietersbasiliek, voor een klein publiek. Vervolgens bracht hij een levendig eerbetoon aan de vele priesters die stierven tijdens de eerste weken van de pandemie.

In 2022 ging de bisschop van Rome naar het nieuwe gevangeniscomplex van Civitavecchia, waar hij de Mis opdroeg in de kapel en de voeten waste van gevangenen van verschillende leeftijden en nationaliteiten. Op 6 april 2023 vierde hij de Mis in de jeugdgevangenis Casal del Marmo in Rome.