Paus bezorgd over schismatische drift van de Kerk in Duitsland

Leestijd: 3 minuten
Dinsdag 21 november 2023 -10:52 uur – Bron: Redactie Kerk/KNA/DieWelt – Beeld: MariaBode

-Vaticaanstad/Berlijn- Paus Franciscus heeft opnieuw kritiek geuit op de hervormingen van de Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland.

In een persoonlijke brief aan vier Duitse vooraanstaande en bezorgde Katholieken (zie onder artikel), waaronder twee theologieprofessoren, schrijft de Paus dat óók hij “bezorgd is over de talrijke concrete stappen die grote delen van de lokale Kerk nu hebben gezet en die steeds verder dreigen af ​​te dwalen van het gemeenschappelijke pad van de universele Kerk”.

Dagblad ‘Die Welt’ staat in haar uitgave van vandaag stil bij de brief en publiceerde deze op internet (zie onder dit artikel red.). Eén van de ontvangers, theoloog Katharina Westerhorstmann, bevestigt het bestaan ​​van de brief aan de Katholische Nachrichten-Agentur (KNA). De Paus heeft schriftelijk ingestemd met de publicatie van zijn brief.

Daarin nodigt Franciscus ons uit om “ons open te stellen en naar buiten te gaan om onze broeders en zusters te ontmoeten, vooral degenen die op de drempel van de deuren van onze Kerken staan, op straat, in gevangenissen, in ziekenhuizen, op de pleinen en in de steden”, in plaats van “redding” te zoeken in steeds nieuwe commissies “en keer op keer met een zeker egocentrisme over dezelfde kwesties te discussiëren.”

Paus wijst op Synodale pad

In de brief, geschreven in het Duits en persoonlijk ondertekend door “Franciscus”, verwijst de Pontifex naar een van de vruchten van de Duitse synode. Dit is het Synodale Comité, dat sindsdien is opgericht, en dat de oprichting van een Synodale Raad moet voorbereiden. In dit orgaan willen Bisschoppen en leken hun overleg over machtsvraagstukken, de rol van de vrouw, de seksuele moraal en de Priesterlijke levenswijze voortzetten.

Deze aanpak zou de Duitsers kunnen distantiëren van de eenheid van de Moederkerk, aldus de brief. Een ‘raadgevend en besluitvormend orgaan’, zoals het orgaan dat wordt voorbereid, ‘kan niet worden verzoend met de sacramentele structuur van de Rooms-Katholieke Kerk’. Iets dat de Heilige Stoel in januari van datzelfde jaar al aan de Duitse Bisschoppen kenbaar maakte, maar dat door de Duitse Bisschoppensynode werd genegeerd.

Het is niet de eerste keer dat de Paus zijn bezorgdheid openbaar maakt over de weg die de Kerk in Duitsland is ingeslagen. Voordat de synodale vergadering werd gehouden, stuurde hij een een brief aan het volk van God op pelgrimstocht in Duitsland , waarin hij waarschuwde: “.. lokale Kerken leven en bloeien in en van de Universele Kerk, als zij echter afscheiden zal het Kerkelijke lichaam, verzwakken, verwelken en uiteindelijk afsterven. Vandaar de noodzaak om de gemeenschap altijd levend en in stand te houden met het hele lichaam van de Kerk, wat ons helpt de angst te overwinnen die ons opsluit in onszelf en in onze bijzonderheden, zodat wij elkaar in de ogen kunnen kijken, kunnen luisteren of noodgevallen kunnen afzweren. om degenen die langs de kant van de weg bleven te begeleiden”.

Brief van de Paus zie hieronder: