Paus: “De Heilige Jozef was een moedige migrant”

Leestijd: < 1 minuut
Donderdag 30 december 2021 10:22 – Bron: VN/Redactie kerk – Beeld: PB
 -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft de gelovigen opgeroepen om Christus altijd te zien in de migranten in deze dagen en om ons heen. Ook Jezus en zijn gezin moesten op jonge leeftijd vluchten, aldus de Pontifex tijdens zijn wekelijkse algemene audiëntie in het Vaticaan. Hij vervolgde zijn catechesereeks over Jozef.

Omdat Koning Herodes Jezus wilde doden, moest Jozef met Maria en het kind naar Egypte vluchten. Als ‘vervolgde en moedige migrant’ is Jozef een rolmodel voor veel mensen met een gelijkaardig lot. Zoals talloze mensen vandaag-de-dag, moest de Heilige Familie het huis, het land, vrienden en familieleden verlaten. Toen, net als nu, zijn de redenen hiervoor maar al te vaak arrogantie en geweld van de machtigen, aldus de Paus.

Bovendien vluchten honderdduizenden mensen vanwege religieuze, politieke of etnische vervolging, oorlog, klimaatverandering, armoede of seksuele geaardheid. Op zoek naar een veilige en betere toekomst,  slaan zij met de moed der wanhoop een onzeker en vaak levensgevaarlijk pad in. Men mag de ogen niet sluiten voor het lot van deze mensen.

De Paus richtte zich tot de pelgrims en toehoorders: “Ik vraag u te bidden voor de migranten, voor de vervolgden en voor allen die zich alleen voelen en hun moed hebben verloren. De Heer geeft hun hoop en help ons, om hen te helpen. Gezegende feestdagen! “