Paus eist: Verminder de militaire uitgaven

Leestijd: 2 minuten
Zondag 20 augustus 2023 – 05:12 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN – Beeld: Publiek domein

-Vaticaanstad- Gisteren was het de dag van de menselijkheid, bij gelegenheid daarvan riep Paus Franciscus in een tweet op om “de wapens neer te leggen” en meer humanitaire hulp te bieden.

“Het is onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het verdwijnen van haat en geweld uit de harten,” aldus de oproep van de Paus op zijn account @pontifex, elke dag te volgen via deze site. “Laten wij aanmoedigen om de wapens neer te leggen, militaire uitgaven te verminderen om tegemoet te komen aan humanitaire behoeften, en instrumenten van de dood om te zetten in instrumenten van het leven.”

Erkenning

De wereldwijde dag van de humaniteit werd in 2008 ingesteld door de Algemene Vergadering van de VN. Het is een erkenning van de moed en toewijding van humanitaire hulpverleners over de hele wereld. Momenteel hebben wereldwijd meer dan 130 miljoen mensen humanitaire hulp nodig als gevolg van oorlogen of natuurrampen. Ieder jaar worden gemiddeld ongeveer 450 humanitaire hulpverleners ontvoerd, gewond of zelfs gedood.

Humanitaire acties bereiken vandaag de dag tien keer meer mensen dan twintig jaar geleden, aldus een boodschap van secretaris-generaal António Guterres van de VN. Dit betekent dat levensreddende hulp wordt geboden aan 250 miljoen mensen in 69 landen. Nu de crises zich vermenigvuldigen, is het onaanvaardbaar dat landen bezuinigen op humanitaire hulp.

Groeiende ongelijkheid, toenemende conflicten en de klimaatcrisis

De secretaris-generaal van de Katholieke hulporganisatie Caritas Internationalis, Alistair Dutton, spreekt over drie grote bedreigingen waar de wereld heden-ten-dage mee te maken heeft: groeiende ongelijkheid, toenemende conflicten en de klimaatcrisis. Humanitaire hulpverleners moeten reageren op steeds complexere noodsituaties en langduriger crises.

“Onze humanitaire hulpverleners riskeren alles, inclusief hun veiligheid, om de meest kwetsbaren te helpen.” In landen waar oorlog heerst, zoals Oekraïne of Syrië, zetten hulpverleners hun werk voort “zelfs wanneer hun geliefden zijn gedood of ontvoerd, of wanneer hun huizen zijn verwoest en zij zelf ontheemd zijn”, aldus Dutton.