Paus eist vrijheid voor mensen in Libysche kampen

Leestijd: < 1 minuut -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft een oproep gedaan tot meer solidariteit met de mensen in Libische kampen. “Ik doe een appèl op U allen om te zorgen dat in het bijzonder vrouwen, kinderen en zieken via een humanitaire corridor geëvacueerd kunnen worden”, zegt de Heilige Vader.

Hij roept alle mensen op aarde ook op te bidden voor de vluchtelingen in de kampen; door de conflicten van de laatste tijd is hun positie nog gevaarlijker en hachelijker geworden.

Op dit moment is vooral Italië actief om met de bewapende partijen tot een staakt-het-vuren in Libië te komen. Daar is het sinds kort weer tot zware gevechten gekomen tussen troepen en milities van de regering van Fayiz as-Sarradsch, die grote delen van West-Libye inclusief de hoofdstad Tripolis controleert, alsook de troepen van de machthebber in Oost-Libye, Chalifa Haftar.

Onlangs sprak de minister-president van Italië, Giuseppe Conte, in Peking met onder andere de Russische president Wladimir Putin over een einde aan het conflict. Gelijktijdig riep Conte  de politiek verant-woordelijken in Europa en Midden-Oosten op, aan te sturen op een wapenstilstand en een definitieve politieke oplossing voor Libië. Kerkelijke organisaties in Italië hebben recent nog vluchtelingen, die in levensgevaar waren, via een humanitaire corridor, uit kampen gehaald en naar Italië gebracht.

Bron: KNA Foto: PB-Aymen Yuha