Paus fel in nieuwjaarsmis

Leestijd: < 1 minuut
Zaterdag 01 januari 2022 15:22 – Bron: Redactie kerk/VN – Beeld: PB
 -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft bij de start van 2022 de belangrijke rol van vrouwen en moeders in de samenleving benadrukt. In zijn preek in de Mis van het kerkelijke feest van Maria, als de Moeder Gods, zei de Paus in de Sint-Pietersbasiliek dat moeders gesteund moeten worden en vrouwen beter beschermd.

“Hoeveel geweld is er tegen vrouwen?!”, vroeg de Paus zich hardop af. “Het moet daarmee gedaan zijn! Raken aan een vrouw is een grove belediging van God, die via een vrouw zijn menselijke gedaante aangenomen heeft.”

Fel

De Kerk is moeder, de Kerk is vrouw, zo zei de felle Paus. “Moeders en vrouwen kijken niet naar de wereld om die uit te buiten, maar om haar leven te schenken.” Precies dat heeft de wereld nodig in deze tijd vol crises en oorlogen, klonk het. Moeders weten hoe hindernissen en conflicten te overwinnen, hoe vrede gesticht moet worden.

Hart

“Wij hebben mensen nodig die voor verbinding zorgen in de samenleving, die ingaan tegen de vele vormen van verdeeldheid”, aldus de Heilige Vader. Moeders en vrouwen kijken met het hart, zo is de zienswijze van de Paus. “Omdat moeders leven schenken en vrouwen de wereld beschermen, moet wij allemaal ons inzetten om moeders te steunen en vrouwen te beschermen”, aldus Paus Franciscus.

Paus Franciscus ging vandaag zelf voor in de Mis, maar zag vlak voor het begin van de H. Mis op oudejaarsavond af van het leiden van de Mis in de Sint-Pietersbasiliek. Hij woonde die wel bij en hield ook de preek. Onduidelijk is nog waarom de Paus vlak voor aanvang van de viering afzegde.