Paus Franciscus deelt 15.000 ijsjes uit aan gevangenen in Rome

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 9 september 2021 08:03 – Bron: Redactie kerk/Vatican News- Beeld: PB
  -Vaticaanstad- Midden in de ondraaglijke zomerse hitte van Rome doneerde Paus Franciscus 15.000 porties ijs aan gevangenen in Rome. Dat deelt de Vaticaanse perskamer mee.

De gelati werden door de Pauselijke aalmoezenier, Kardinaal Konrad Krajewski en zijn medewerkers, naar de gevangenissen van Regina Coeli en Rebibbia gebracht. Het Vaticaanse bureau, dat liefdadigheids-activiteiten uitvoert namens de Paus, zegt dat het tijdens de zomermaanden ‘kleine gebaren’ probeert te maken “om duizenden gevangenen in de gevangenissen van Rome te helpen en hoop te geven”.

Paus Franciscus kent de beide gevangenissen persoonlijk. Hij waste op Witte Donderdag 2015 de voeten van de gevangenen van de Rebibbia-gevangenis en drie jaar later de gevangenen van de Regina Coeli-gevangenis.

De Pauselijke aalmoezendienst voegt eraan toe, dat zij in de zomermaanden, wanneer andere liefdadigheidsorganisaties niet op volle kracht ‘draaien’,  extra werken van weldadigheid ontplooit. Zoals daar zijn:

  • Hongerigen voeden
  • Dorstigen laven
  • Naakten kleden
  • Vreemden herbergen
  • Zieken verplegen
  • Gevangenen bezoeken
  • Overledenen waardig begraven

“Daarom worden, zoals elk jaar, groepen daklozen of mensen die in slaapzalen verblijven naar de zee of het meer bij Castel Gandolfo gebracht, waar zij een middag kunnen ontspannen en dineren in een pizzeria op kosten van de Paus”, aldus het persbericht.

Ook de levering van medicijnen en medische apparatuur aan ontwikkelingslanden heeft de Pauselijke aandacht: Alleen al in augustus werd bijvoorbeeld een tomograaf voor Madagaskar gekocht voor 600.000 dollar, en medische klinieken werden gebouwd of gerenoveerd voor bijna twee miljoen euro in drie van de armste landen in Afrika.

In juni van dit jaar ontving de Paus een groep van ongeveer 20 gevangenen in zijn woning. De mannen zijn geïnterneerden van een zogenaamd ‘laag-risico’complex’ in de gevangenis van het Rebibbia-complex in de oostelijke buitenwijken van Rome. Zij werden vergezeld door de gevangenisdirecteur, de Kapelaan en justitie-ambtenaren. Daarna bezochten zij de Vaticaanse Musea, die in mei weer open gingen voor bezoekers.

Kardinaal Krajewski (57), is sinds 2013 Pauselijk Aalmoezenier. De Pool werd in 2018 door Paus Franciscus tot Kardinaal gecreëerd.