Paus Franciscus kondigt voor 2021 het Jozefjaar af

Leestijd: 2 minuten

 

Dinsdag 15 december 2020 17:04 Bron: Redactie kerk/VN/Foto wiki)

-Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft 2021 uitgeroepen tot het jaar van Sint-Jozef. Hij maakte dit bekend op het Hoogfeest van Maria Onbevlekt Ontvangen. Het was op die dag namelijk precies 150 jaar geleden dat paus Pius IX de heilige Jozef van Nazareth uitriep tot ‘Patroon van de Universele Kerk’.

Het bijzondere Jozefjaar is  afgelopen dinsdag 8 december direct van start gegaan, zo maakte de Paus bekend, het jaar wordt op 8 december 2021 afgesloten. Met dit speciale themajaar wil de Heilige Vader de Heilige Jozef als beschermer extra onder de aandacht brengen. Ook zijn rol als voedstervader wordt komend jaar extra belicht. De Paus brengt dit in verband met de zorg voor armen en migranten en ook met de rol van Jozef als patroonheilige van de arbeiders.

Het Bisdom Roermond kent een Heiligdom dat gewijd is aan Sint-Jozef: het bedevaartoord Smakt bij Venray.

Ook de Coronapandemie heeft meegespeeld in het besluit van de Paus om een speciaal jaar aan Sint-Jozef te wijden. “De pandemie heeft duidelijk gemaakt welke betekenis gewone mensen hebben, al degenen die dagelijks veel geduld tonen en hoop bieden, waardoor ze een gevoel van medeverantwoordelijkheid zaaien,” aldus de Paus. Volgens de Pontifex lijken zij daarmee op de Heilige Jozef “deze onopvallende man, die dagelijks, discreet en in het verborgene aanwezig is,” aldus Franciscus.

De Kerk wil dit jaar de devotie tot de ‘Bruidegom van de Moeder Gods’ extra stimuleren. Als gelovige kunt U in dit Jozefjaar ook een volle aflaat verdienen.

 

Lees hier de Pauselijke brief Patris Corde in het Engels.