Paus Franciscus verontschuldigt zich voor zijn verwijzing naar ‘flikker’ in seminaries, maar verandert niets aan zijn standpunt van niet-toelating

Leestijd: 2 minuten

Woensdag 29 mei 2024 ~ 08:33 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN ~ Beeld: Wiki

-Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft nooit de bedoeling gehad om te beledigen of zich in homofobe termen uit te drukken. Hij verontschuldigt zich bij degenen die zich beledigd hebben gevoeld door het gebruik van een term waarnaar door anderen wordt verwezen.”

De perskamer van de Heilige Stoel heeft een verklaring uitgegeven over de uitspraken van de Heilige Vader in de laatste plenaire vergadering van de Italiaanse Bisschoppenconferentie, die hij voorzit als bisschop van Rome.

Daarin werd de toelating van homoseksuelen tot seminaries besproken naar aanleiding van nieuwe maatregelen uit 2005, die een van de eerste maatregelen waren na onderzoeken naar seksueel misbruik binnen de kerk.

In de plenaire vergadering zou de Paus gezegd hebben “Ik denk dat er te veel flikkers in bepaalde seminaries zijn”, maar steeds meer wordt betwijfeld of het in die bewoordingen werd uitgesproken.

Matteo Bruni, directeur van de Vaticaanse perskamer, stuurde de volgende verklaring naar de pers:

Paus Franciscus is op de hoogte van recente artikelen over een gesprek, achter gesloten deuren, met de bisschoppen. Zoals hij meerdere malen heeft gezegd: ‘In de Kerk is er ruimte voor iedereen, voor iedereen! Niemand is nutteloos, niemand is overbodig, er is ruimte voor iedereen. Precies zoals wij zijn, allemaal

De Paus heeft nooit de bedoeling gehad om te beledigen of zich in homofobe termen uit te drukken, en hij verontschuldigt zich bij degenen die zich beledigd hebben gevoeld door het gebruik van een term waarnaar door anderen wordt verwezen.

Opvallend is dat de Heilige Vader opnieuw probeert de schuld op anderen te schuiven, in dit geval met ‘zij voelden zich beledigd door het gebruik van een term waarnaar door anderen verwijzen’. Het is een feit dat tegenstanders van deze Paus, graag zaken naar buiten brengen en het daarbij niet altijd zo nauw nemen met de waarheid. 

In ieder geval maakt de verklaring duidelijk dat Paus Franciscus zich verzet tegen de toelating van praktiserende homoseksuelen tot seminaries, zoals sommige Italiaanse prelaten beweren.