Paus: “Geen angst voor schisma”

Leestijd: 2 minuten -ROME/VATICAANSTAD- (KNA) Paus Franciscus zegt dat zij die kritiek hebben op zijn Pontificaat, een schisma riskeren, als zij een openlijke discussie weigeren.

“Ik heb geen angst voor een schisma”, zei hij op de terugreis van zijn Afrika-reis tegenover meereizende journalisten. Zij, die zich afzonderen, scheiden zich af , ook van het geloof van het Volk Gods”. “Ik bid, dat er geen schisma komt, maar ik heb absoluut geen angst”, zo Franciscus letterlijk. De “optie van een schisma” bestaat altijd in de Kerk. God geeft de mens vrijheid en de mogelijkheid om keuzes te maken. Zowel na het Eerste als het Tweede Vaticaans Concilie (1870/71 en 1962-1965) hebben zich groepen afgescheiden, zei de Paus. Hij verwees naar de Oud-Katholieken en de traditionalisten rond Aartsbisschop Marcel Lefebvre, zij beweerden allebei, de Orthodoxie tegen vernieuwing te moeten beschermen.

Met het oog op het ongenoegen van conservatieve VS-Amerikaanse kringen over zijn koers zei Franciscus.
“Kritiek komt een beetje van alle kanten, ook uit de Curie”. In principe verwelkomt hij de bezwaren als een gelegenheid voor zelfkritiek. Maar tegenspraak moet wel open en constructief zijn, om in een dialoog tot
een gemeenschappelijk resultaat te komen.

De Paus bevalt het niet, wanneer mensen hun kritiek anoniem, maar niet tegenover de Paus uitten. “Zij komen met een brede glimlach naar je toe, en dan stoten zij jou een dolk in de rug”. “Dat is niet fair, dat is niet menselijk”, zo Franciscus letterlijk. “Kritiek in de vorm van ‘gif-pillen’ helpen niet; dat is een middel van kleine groepen, die geen antwoord willen horen”. “Wie zich voor een discussie afsluit, handelt niet uit liefde voor de Kerk”, aldus de Paus; en verder: “Alle aanhangers van een schisma hebben één overeenkomst: Zij scheiden zich af van het volk en van het geloof van het volk Gods” aldus de Heilige Vader.

Paus is een te communistische Paus

Uitdrukkelijk verdedigde Franciscus een voortzetting van zijn sociale leer op die van Johannes Paulus II
(1978-2005). De lieden die zeggen: ‘deze Paus is een te communistische Paus’ verweet hij ideologieën en
Katholiek-sociale-leer te vermengen. “Als de Kerkelijke leer over ideologieën struikelt, wordt een schisma
mogelijk”, aldus de Paus.

Gelijktijdig waarschuwde Franciscus voor een “aseptische moraal” in contrast tot “Moraal van het volk Gods”. Ook binnen de Kerk komt veelvuldig een te puriteins gedachtengoed naar voren; dat komt niet overeen met een gezond Evangelie’.

Foto: Pixabay