Paus: “Ik heb nooit over aftreden nagedacht”

Leestijd: 3 minuten

Franciscus spreekt in Spaans TV-interview over zijn darmoperatie en is kritisch over Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan

Omroep Cope in gesprek met de Paus (screenshot)

 

Donderdag 2 september 2021 05:53 – Bron: Redactie kerk/Vatican News/KNA – Beeld: PB
 -Madrid- Ondanks ernstige gezondheidsproblemen heeft Paus Franciscus tot nu toe geen moment aan ontslag gedacht. In een interview met de Spaanse omroep Cope (gisteren) ontkende hij dergelijke speculaties in de media: “Ik weet niet hoe U op het idee bent gekomen.” Blijkbaar, als een Paus ziek is, zijn er altijd geruchten over aftreden of de dood.

Hij is blij dat hij nog leeft, zei het hoofd van de kerk met het oog op zijn darmoperatie begin juli. Dit was vooral te danken aan een verpleger van de medische dienst in het Vaticaan. Deze “zeer ervaren man” adviseerde Paus Franciscus dringend om een operatie te ondergaan. Andere ‘deskundigen’ zouden aanvankelijk slechts medicatie met antibiotica hebben voorgesteld.

“Hij heeft mijn leven gered”, zegt de Paus in het eerste uitgebreide interview sinds de operatie. Een deel van zijn dikke darm werd op 4 juli verwijderd in een zware operatie van drie uur. Eindonderzoeken hebben bevestigd dat een deel van de darm al necrotisch (dood) was, aldus de 84-jarige Pontifex. Nu moet zijn lichaam wennen aan het feit dat er een stuk van 33 centimeter lang ontbreekt. Maar hij mag alles eten en zijn dagelijkse werkzaamheden weer volledig oppakken, bevestigt Franciscus.

Vertrek uit Afghanistan is naïef

Een van de kwesties die in het interview aan de orde kwamen, was de terugtrekking van westerse troepen uit Afghanistan, over de manier waarop dat gebeurde is de Paus kritisch. Volgens hem is bij de planning overhaast gehandeld en zijn niet alle ‘plussen en minnen’ goed overdacht. Hij wil niet oordelen, zegt hij, maar er was blijkbaar “veel naïviteit” in het spel. Het vertrek zelf is volstrekt legaal. Het hangt echter af van de modaliteiten en de bijbehorende onderhandelingen. Het Afghaanse volk mag in geen geval eenvoudig aan zijn lot worden overgelaten en daar lijkt het nu wel op.

Het Vaticaan wil zich via diplomatieke kanalen inzetten voor de mensen in Afghanistan. Kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin is echt de beste diplomaat die hij kent, benadrukt Franciscus. “Ik weet zeker dat hij zal helpen, of op zijn minst hulp zal bieden.” De situatie is uiterst moeilijk. Hij ziet zijn persoonlijke taak als Paus in het oproepen van Christenen tot gebed en vasten, zegt de kerkvorst.

‘Oude Mis’

De Pontifex verdedigt zijn laatste decreet om de ‘oude mis’ te beperken. Een onderzoek onder Bisschoppen in 2020 toonde aan dat de oorspronkelijk beslissing van Benedictus XVI om aanhangers van de Tridentijnse vorm tegemoet te komen uiteindelijk “een ideologische stroming” is geworden. “Dus moesten wij wel reageren met duidelijke regels.” Het is nu een kwestie van excessen vermijden.

China

De Paus verdedigde ook de dialoog met China. “Het is niet gemakkelijk, maar ik ben ervan overtuigd dat wij de dialoog niet moeten opgeven. Men kan zich vergissen, fouten maken – toch is dit de juiste manier.” Individuele concrete zaken zoals de benoeming van nieuwe Bisschoppen zijn voorzichtige stappen, ook al “kunnen de resultaten daarvan aan de ene of de andere kant twijfelachtig lijken”. De Paus lijkt er alles aan te doen om er voor te zorgen dat Katholieken in China niet hetzelfde lot als de Oeigoeren te wachten staat.

 

 

Geef een reactie op dit artikel