Paus is er klaar mee!: trekt appartement in Rome en salaris van Kardinaal Burke in

Leestijd: 2 minuten
Geen prettige Kerst in het vooruitzicht voor Kardinaal Burke. Woning kwijt, salaris kwijt.

 

Vrijdag 1 december 2023 – 10:18 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: EMB

-Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft persoonlijk bevestigd dat hij heeft besloten dat hij Kardinaal Burke (ook wel bekend als de ‘drag-queen van het Vaticaan’ vanwege zijn opzichtige stijl van kleden) zijn ‘Kardinale privileges, zoals een appartement in Rome en zijn salaris zal intrekken, omdat hij, volgens de Paus, deze privileges tegen de Kerk heeft gebruikt.

Journalist Austen Ivereigh legt in een artikel uit dat de Paus met hem sprak ondanks dat hij ziek is waardoor hij moeilijk kan praten. De Heilige Vader ontkent te hebben gezegd dat Kardinaal Burke zijn ‘vijand’ is, maar bevestigt dat hij besloten heeft zijn salaris en het appartement dat hij als Kardinaal in Rome heeft, in te trekken.

Franciscus vertelde ook dat, hoewel zijn besluit niet geheim was, hij niet van plan was het openbaar te maken, iets wat uiteindelijk gebeurde vanwege het uitlekken van het nieuws naar La Nuova Bussola Quotidiana vanuit het Vaticaan zelf. De Italiaanse media gaven aan dat de Paus zijn besluit meedeelde tijdens een bijeenkomst met prefecten van Dicasteries.

Kardinaal Burke verblijft momenteel in zijn huis in Wisconsin (VS), vooral na zijn herstel nadat hij zeer ernstig ziek was geworden nadat hij Covid had opgelopen, en maakt hij nog maar zelden gebruik van de officiële residentie in Rome.

Dubia

Burke was een van de weinige Kardinalen die niet alleen de pastorale maatregelen van Franciscus, maar ook zijn leer in twijfel trok. Ook was hij een van de Kardinalen die de Paus een dubia voorlegden vanwege de inhoud van de Apostolische exhortatie Amoris Laetitia.

De Amerikaanse Kardinaal heeft zich ook steeds uiterst kritisch uitgelaten over tal van veranderingen in de Kerk en de onlangs gehouden Synode.

Noot redactie: Dr. Austen Ivereigh is journalist en auteur van twee biografieën over Paus Franciscus (The Great Reformer, 2014 en Wounded Shepherd, 2019). Hij schrijft op Twitter (@austeni) en de website (austeni.org).