Paus is geen orgaandonor en kan dat ook niet zijn

Leestijd: < 1 minuut -Vaticaanstad- (RED) Men kan de radio of tv niet aanzetten, of er komt wel een ‘spotje’ voorbij over de donorregistratie . Aan U de keus om mee te doen of niet. Wie geen keus heeft is de Paus. Die mag nooit donor worden. Waarom ? Of zoals de Italianen zeggen: Perché

Kardinaal Joseph Ratzinger was al sinds hij Aartsbisschop was orgaandonor, maar toen hij door het leven ging als Paus Benedictus XVI niet meer. Het donorcodicil van Ratzinger werd volgens Mgr. Georg Gänswein, de secretaris van de emeritus Paus, ongeldig op het moment dat Ratzinger Paus werd. 

Benedictus heeft zich in het verleden positief uitgelaten over orgaandonatie en het gebrek aan donor-organen aan de kaak gesteld. Maar sinds zijn verkiezing in 2005 beschikt de em. Paus volgens Gänswein zelf helemaal niet meer over een geldig document voor orgaandonatie. Gänswein schreef dit in een brief aan de Duitse arts Gero Winkelman, die de toenmalige Paus als voorbeeld had gebruikt om nieuwe donoren te werven.

Het hoofd van de gezondheidsdienst van het Vaticaan, de Poolse Aartsbisschop Zimowski, zegt dat het lichaam van Benedictus of welke Paus dan ook, na zijn dood niet meer geschonden mag worden omdat het in zijn geheel zal worden vereerd. ‘Maar dat doet niks af aan de logica en schoonheid van orgaandonatie’, meent Zimowski.