Paus: “Kerk moet weer terug naar de basis”

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 26 mei 2023 – 06:00 uur – Bron: Redactie Kerk/VN – Beeld:

 -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft de Rooms-Katholieke Kerk opgeroepen zich te concentreren op haar echte prioriteiten en secundaire zaken achterwege te laten.

In een toespraak tot vertegenwoordigers van het Italiaanse Aartsbisdom Spoleto-Norcia in het Vaticaan zei de Paus: “Het is tijd dat de Kerk zich concentreert op haar echte prioriteiten, namelijk gebed, naastenliefde en verkondiging. Vernieuwing van de pastorale zorg vereist zorgvuldige beslissingen, en die moeten beginnen bij wat het belangrijkst is”, aldus de Paus.

Vernieuwen

De Paus moedigt geestelijken aan om “de methoden van verkondiging, catechese en de omgang van geestelijken en gelovigen in het pastoraat te vernieuwen”. De kerk, zei hij, moet overgaan van ” wachten tot mensen naar ons toe komen, naar een missionaire pastorale zorg, waarbij navelstaren achterwege wordt gelaten.”

Klagen

In plaats van te klagen dat dingen niet volgens plan verlopen, moeten geestelijken en parochianen zich openstellen en op de mensen toe te gaan , “net als bij een nieuwe pas aangetreden geestelijke die vol enthousiasme in een nieuwe parochie aan de slag gaat.”

Vaticaankenners Andreas Englisch en Damian Baldi zien in de toespraak ook een ‘opgeheven vingertje’ naar de Duitse RK-Kerk. De Duitse Katholieken willen via een eigen synode de Kerk veranderen, sneller en anders dan de Paus lief is.