Paus komt onze kant op !

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 13 december 2023 ~ 08:55 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN ~ Beeld: Publiek domein

-Vaticaanstad- Paus Franciscus brengt in 2024 een bezoek aan België. Dat heeft hij vandaag zelf bekendgemaakt tijdens een interview en wordt ook bevestigd door de perskamer van het Vaticaan.

De Heilige Vader gaf een interview met de Mexicaanse nieuwszender N+. Hij sprak onder meer over de gezondheidsproblemen waarmee hij dit jaar worstelde. Hij benadrukte overigens dat hij er “nooit aan gedacht heeft om af te treden”.

Ook buitenlandse reizen blijven gewoon op het programma staan, “als het maar niet te ver is”, aldus de Paus. Daarna kwam de ontboezeming over zijn agenda voor 2024: hij liet weten dat één reis al vast staat, naar België. Ook zijn geboorteland, hoewel ver weg, Argentinië zou op de planning staan.

Het bezoek van Franciscus aan onze Zuiderburen komt niet zomaar ‘uit de lucht vallen’. De Belgische Bisschoppen en de rectoren van de twee Katholieke Universiteiten nodigden de Paus afgelopen september uit voor de viering van 600 jaar Katholieke Universiteit Leuven tijdens het academiejaar 2024-2025, zo laat een woordvoerder van de Bisschoppenconferentie weten.

De laatste keer dat een Paus de Benelux, ofwel de Lage Landen, aandeed was in 1985. De toenmalige Paus Johannes Paulus II bezocht Nederland, België en tot slot Luxemburg. Het bezoek werd in Nederland geen groot succes. De straten tijdens de rondrit van de Paus, o.a. in ‘s Hertogenbosch, bleven grotendeels leeg en toenmalig Minister-President en Katholiek Ruud Lubbers had weinig vleiende woorden tijdens zijn ontvangstrede voor de Paus.

Zijn opvolger Benedictus XVI heeft de Lage Landen tijdens zijn pontificaat nooit bezocht. Komende zondag hoopt Paus Franciscus zijn 87e verjaardag te vieren. Of hij tijdens zijn Belgiëbezoek ook even een ‘oversteek’ naar Nederland maakt is ongewis, de kans achten kenners uiterst klein, al weet men het nooit met deze Paus.