Paus kort op salarissen Curiemedewerkers

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 24 maart 2021-13:31- Bron: KNA- Foto: PB
  -Vaticaanstad- Ook het Vaticaan wordt door een financiële crisis geplaagd, daarom heeft de Heilige Vader besloten in te grijpen en worden de salarissen van de Curiemedewerkers gekort.

De Paus laat in een schrijven weten dat met ingang van 1 april, en dat is geen grap, de salarissen van de Curiekardinalen met 10 procent zullen worden gekort (Het netto-salaris van een Kardinaal bedraagt netto ongeveer 2.700 Euro, (inkomstenbelasting kent het Vaticaan niet).

Andere medewerkers in leidinggevende posities gaan er 8 procent op achteruit. Ander personeel, Priesters en leden van Ordes mogen 3 procent minder tegemoetzien.

Gedwongen ontslagen vermijden

Daar blijft het echter niet bij, want volgens het Motu Proprio zullen automatische jaarlijkse salarisverhogingen voor de duur van in ieder geval 2 jaar worden ‘bevroren’. De maatregelen gelden ook voor de medewerkers van het Bisdom Rome en de Pauselijke Basilieken.

De bezuinigingsmaatregelen van de Paus treffen ongeveer 4.000 Personen. Gedwongen ontslagen wil Franciscus ten koste van alles vermijden, zo liet hij vorige week al weten. Overigens is de Paus de enige die niet hoeft in te leveren. Dat kan namelijk niet, want hij is de enige in het Vaticaan die geen inkomen heeft, hij kan met recht-en-rede zeggen dat hij geen cent verdient. Wel worden zijn onkosten door het Vaticaan vergoed, en hij heeft gratis kost-en-inwoning, dat dan weer wel.

Bijverdiensten heeft de Paus ook niet, in tegenstelling tot zijn voorganger die graag een boekje schreef. Paus Benedictus XVI verdiende zo meer dan 4,6 miljoen euro aan de verkoop van zijn boek ‘Jezus van Nazareth’. Over dat bedrag hoeft een (emeritus) Paus geen inkomstenbelasting te betalen, want dat kent het Vaticaan niet.