Paus: “Laten wij de Heer om de genade vragen om nader tot de migranten en vluchtelingen te komen die aan onze deur kloppen”

Leestijd: 3 minuten
Vrijdag 20 oktober 2023 -05:58 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: Timothy Schmalz

 -Vaticaanstad- Gisteren leidde Paus Franciscus een gebedswake om stil te staan bij het lot van migranten en vluchtelingen en de oproep om hen te redden, hun wonden te genezen, hen te helpen en in staat te stellen een bijdrage te leveren aan de samenleving.

Franciscus leidde het ‘Gebedsmoment voor migranten en vluchtelingen’, met deelname van vluchtelingen uit onder andere Kameroen, Oekraïne en El Salvador. De wake vond plaats voor het grote beeldhouwwerk op het Sint-Pietersplein, het monument ‘Unawares Angels’, een levensgroot beeldhouwwerk van brons en klei dat een groep migranten en vluchtelingen met verschillende culturele en raciale achtergronden en uit verschillende historische perioden in de wereld voorstelt.

Barmhartige Samaritaan

De Paus deelde enkele bespiegelingen tijdens de korte gebedswake, terwijl hij een minuut stilte in acht nam om al diegenen te herdenken die hun leven hebben verloren langs de verschillende migratieroutes. Herinnerend aan het thema van de barmhartige Samaritaan, gehoord in de evangelielezing van Lucas tijdens de wake, zei de Heilige Vader dat de gelijkenis ons laat zien hoe wij van een gesloten wereld naar een open wereld kunnen gaan, van een wereld in oorlog naar een wereld in vrede.

De gevaren waarmee reizigers van Jeruzalem naar Jericho in de oudheid te maken kregen, lijken op de onveilige migratieroutes waarmee mensen tegenwoordig worden geconfronteerd terwijl zij door woestijnen, bossen en over vijandige zeeën reizen, merkte de Paus op. Velen worden beroofd, uitgekleed en geslagen, vaak misleid door gewetenloze mensenhandelaars, zei de Paus, en vervolgens verkocht als koopwaar. De gevaren waarmee migranten en vluchtelingen vandaag de dag worden geconfronteerd, zijn ernstig, vervolgde hij, omdat zij het risico lopen te worden ontvoerd, uitgebuit, gemarteld en verkracht en velen overleven het niet voordat zij hun bestemming bereiken.

Herinnerend aan de getuigenis van de Samaritaan die een man opmerkte en medelijden had met de man die aan de kant van de weg lag nadat hij door bandieten was geslagen, zei de Paus dat “hij de gewonde man zag en medelijden met hem had”, Het is het teken van God in ons hart. En vanaf dat moment begon de gewonde man te herstellen dankzij de vreemdeling die hem hielp.

De Heer kent echter het gezicht van ieder van hen en vergeet het niet

Net als de barmhartige Samaritaan zijn wij geroepen om buren te zijn voor alle reizigers in onze tijd, om hun levens te redden, hun wonden te genezen en hun pijn te verlichten. Voor velen is het helaas te laat, en wij kunnen alleen maar rouwen bij hun graven, als zij al een graf hebben. De Heer kent echter het gezicht van ieder van hen en vergeet het niet.

De Paus zei dat de daden van de Barmhartige Samaritaan verder gingen dan louter liefdadigheid en bestaan uit vier werkwoorden die zijn dienst markeren: verwelkomen, beschermen, bevorderen en integreren. Zijn onmiddellijke aandacht voor de man strekte zich uit tot een verantwoordelijkheid op de lange termijn, toen hij terugkeerde om ervoor te zorgen dat hij volledig herstelde, terwijl hij dit ook mogelijk maakte. Hij voegde eraan toe dat de kansen die deze solidariteit op de lange termijn biedt, leiden tot de groei van meer inclusieve, mooiere en vreedzamere samenlevingen.

Criminele netwerken

Een andere actie die wij allemaal zouden kunnen ondernemen is ernaar streven de routes veiliger te maken, opdat de hedendaagse reizigers geen slachtoffer worden van bandieten, voegde de Paus eraan toe, en verklaarde dat er meer inspanningen nodig zijn om criminele netwerken tegen te gaan ‘die de hoop en de dromen van mensen uitbuiten’.

Om veiligere routes te creëren moeten er inspanningen worden geleverd. Maar het is van cruciaal belang om voor de meest kwetsbaren te zorgen, benadrukte hij, terwijl wij werken aan het vinden van gemeenschappelijke en verantwoordelijke benaderingen voor het beheer van de migratiestromen die de komende jaren alleen maar zullen toenemen. Zie ook de videoreportage onder de reclame>