Paus maakt ontslag Pierre Valkering definitief

Leestijd: 2 minuten

-AMSTERDAM- (ADN) Pierre Valkering. de homoseksuele Pastoor blijft geschorst als Priester en zijn ontslag als Pastoor van de Parochie van O.L.V. Koningin van de Vrede in Amsterdam is definitief, dat blijk uit het feit dat Paus Franciscus dit besluit persoonlijk heeft bekrachtigd. Dat deelde het Bisdom Haarlem-Amsterdam gisteravond mee.

In december 2019 liet Valkering weten dat hij bij de Congregatie voor de Clerus tegen het ontslag in beroep was gegaan en dat dit Dicasterie had geoordeeld dat er vormfouten waren gemaakt en hij dus onterecht door Bisschop Jos Punt was ontslagen. Bovendien had Valkering zijn zaak ook voorgelegd aan Paus Franciscus.

Na diverse aanvullende gesprekken in Amsterdam en Rome zette de Congregatie van de Clerus de ontslagprocedure tegen Valkering voort en de Congregatie legde haar bevindingen voor aan de Paus, met als resultaat een zogeheten privatio: de ontneming van een kerkelijk ambt als straf wegens een delict (canon 196, Codex van het Canoniek Recht).

En hoe nu verder?

Sinds iets meer dan een week heeft het Bisdom Haarlem-Amsterdam een nieuwe Bisschop, Jan Hendriks, hij laat weten dat hij er grote waarde aan hecht te blijven streven “naar een goede oplos­sing voor Pierre Valke­ring in de hoop dat hij na een periode van be­zin­ning en be­ge­lei­ding, weer als Pries­ter werk­zaam kan zijn, maar dan wel op een andere plaats dan in de Vredes­kerk”, zo de nieuwe Bisschop.

De druppel die de emmer deed overlopen

Valkerings voorliefde voor de Griekse beginselen was niet onbekend binnen het Bisdom, evenmin bij Bisschop en hulpbisschop. Onder het adagium: niet over spreken en over tot de orde van de dag, verliep een-en-ander zonder al te grote ophef. Zo zag het Bisdom er dan ook geen probleem in dat Valkering mee deed aan het KRO programma ‘Help de kerk stroomt vol’ een aantal jaren geleden. In dit ‘spelprogramma’ mochten twee Pastoors proberen binnen een bepaalde tijd hun kerk vol te krijgen door gebruik te maken van hun talenten en die van de Parochianen. Valkering nam het op tegen de Dokkumse Pastoor Paul Verheijen. Het werd een uniek en mooi programma dat helaas geen vervolg kreeg.

Eind maart presenteerde Valkering na de zondagsmis in de Vredeskerk bij gelegenheid van zijn 25-jarig Priesterjubileum een autobiografisch boek. Daarin onthult hij dat hij als Priester diverse seksuele contacten had, homosauna’s en darkrooms bezocht en verslaafd was aan het kijken naar homoporno. Toen dat breed werd uitgemeten in de media brak de pleuris in het Bisdom Haarlem-Amsterdam uit. Bisschop Punt eiste dat Valkering zijn werk per omgaande zou neerleggen. Drie maanden later werd hij ontslagen. Het Bisdom verklaarde dat Valkering het veld niet moest ruimen vanwege zijn homoseksuele geaardheid, maar vanwege zijn ontrouw aan zijn celibaatsgelofte.

Valkering zal nu een keuze moeten maken. Stoppen of doorgaan als Priester maar eerst in een langdurige retraite. Wordt vervolgd.