Paus maakt zich zorgen over Afrika

Leestijd: < 1 minuut

Dinsdag 11 juni 2024 ~ 06:03 uur ~ Bron: Redactie Kerk/KNA/AFP ~ Beeld: MB

 

 -Vaticaanstad-  Paus Franciscus uitte zijn bezorgdheid over het dalende geboortecijfer wereldwijd in een toespraak voor ambassadeurs uit vijf Afrikaanse landen. In zijn toespraak zei hij: “De daling van het geboortecijfer in veel landen is een reden tot ernstige bezorgdheid.” De nieuwe ambassadeurs uit Ethiopië, Burundi, Mauritanië, Zambia en Tanzania evenals de nieuwe ambassadeur uit Qatar waren aanwezig.

In alle zes landen is het geboortecijfer de afgelopen vijftig jaar scherp gedaald. In de Golfstaat Qatar ligt het geboortecijfer al onder de twee, dus zonder immigratie zou de bevolking daar krimpen. In de vijf Afrikaanse landen waarvan de Paus de ambassadeurs toesprak, daalde het geboortecijfer van ruim zeven geboorten per vrouw naar ruim onder de vijf. Het cijfer is momenteel het hoogst in Burundi (4,8 geboorten per vrouw); 50 jaar geleden waren dat er 7,2.

In zijn toespraak besprak de Paus tal van andere problemen en riep hij op tot meer actie tegen onvrijwillige migratie, mensenhandel en de gevolgen van klimaatverandering voor de armsten. Al deze moeilijkheden leidden tot een verlies van hoop onder jongeren. De Paus riep de diplomaten op om te werken aan broederlijke solidariteit tussen staten, aan vrede, alomvattende ontwikkeling, aan de vooruitgang van alle volkeren en aan de verdediging van de rechten en waardigheid van iedereen.