Paus maakt zich zorgen over polarisering Argentinië

Leestijd: < 1 minuut
Donderdag 17 november 2022 – 11:21 uur – Bron: KNA – Beeld: Publiek domein
  -Vaticaanstad- Paus Franciscus maakt zich zorgen over de “groeiende polarisatie en extremisme” in zijn geboorteland Argentinië. 

Dit zei de Paus via Radio Vaticaan afgelopen dinsdag. Jorge Bergoglio was aartsbisschop van Buenos Aires tot aan zijn Pausverkiezing in het voorjaar van 2013. “Polarisatie en extremisme vermijden het handelen met gezond verstand en verbondenheid”, zei de Paus.
De Heilige Geest leidt de kerk, politiek en de samenleving niet naar ‘activisme’, maar naar creatieve en respectvolle samenwerking, “waarin wij elkaar als broeders en zusters behandelen”, aldus Franciscus.

Ideologische loopgraven

Hij wijst er op dat veel conflicten niet worden opgelost omdat mensen zich in “vaak ideologische loopgraven” hebben vastgegraven. “Geleidelijk brokkelt de betekenis van de saamhorigheid af waardoor tirannie en botsingen optreden.” Hoewel verschil van mening altijd moet kunnen, moet er ook altijd overeenstemming zijn om samen en in goede wil  het algemeen belang te dienen.

Crisis

Argentinië wordt momenteel getroffen door een ernstige economische crisis. Tegelijkertijd wordt het binnenlandse ‘klimaat’ steeds meer gekenmerkt door sterke polarisatie. De voormalige president en huidige vice -president Cristina Kirchner staat momenteel terecht voor corruptie. Begin september overleefde zij ternauwernood een moordaanslag, waarvan de exacte achtergronden nog onduidelijk zijn.