Paus ontmoet Christelijke vluchtelingen uit Afghanistan

Leestijd: < 1 minuut
Zaterdag 25 september 2021 06:43 – Bron: Redactie kerk/VN – Beeld: PB
 -Vaticaanstad- Paus Franciscus ontving deze week 14 Christenen die Afghanistan waren ontvlucht. Drie Afghaanse families, waaronder zeven minderjarigen, ontmoetten de Paus tijdens de algemene audiëntie in het Vaticaan afgelopen woensdag. De families waren de afgelopen weken uit Kaboel gevlucht toen de Taliban aan de macht kwam.

De situatie in Afghanistan escaleerde na de terugtrekking van de internationale troepen in augustus. Tijdens de verovering van de Afghaanse hoofdstad Kaboel had Paus Franciscus dringend opgeroepen tot een staakt-het-vuren en politieke onderhandelingen. “Dit is de enige manier voor de bevolking om terug te keren naar hun huizen en in veiligheid en vrede te leven,” aldus de Pontifex.

Handen afhakken, amputaties en zweepslagen worden weer normaal

De Taliban gaat gestaag door met de invoering van Islamitische wet- en regelgeving. Zo mogen meisjes niet meer naar school of alleen over straat. Handen afhakken is straks weer de standaardstraf bij diefstal, kondigt Mullah Nooruddin Turabi aan. Het uitdelen van zweepslagen voor ‘lichtere’ overtredingen is al dagelijkse praktijk, onder andere voor het spreken over het Christelijk geloof of het dragen of in bezit hebben van Christelijke symbolen.

Voor de verontwaardiging die zulke straffen in het verleden opriepen, heeft Turabi weinig begrip. “Iedereen bekritiseerde ons daarom, maar wij hebben nooit iets gezegd over de wetten van anderen. Wij volgen de islam en baseren onze wetten op de Koran,” zegt hij tegenover Westerse journalisten.