Paus ontmoet topkomieken

Leestijd: 2 minuten
Maandag 10 juni 2024 ~ 06:03 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN ~ Beeld: MB

 -Vaticaanstad- Paus Franciscus zal in het Vaticaan op 14 juni een ontmoeting hebben met meer dan 100 komieken, cabaretiers en striptekenaars uit alle delen van de wereld, zoals Stephen Colbert, Jimmy Fallon, Jim Gaffigan en Whoopi Goldberg. Samen met de Heilige Vader zullen zij in het Apostolisch Paleis de menselijke diversiteit vieren door middel van humor en amusement.

De bijeenkomst op 14 juni is georganiseerd door de Dicasterie voor Cultuur en Onderwijs en de Dicasterie voor Communicatie van het Vaticaan en heeft tot doel een link tot stand te brengen tussen de Rooms-katholieke kerk en kunstenaars, aldus de perskamer van het Vaticaan.

Het Vaticaan deelt mee dat de bijeenkomst tot doel heeft “de schoonheid van de menselijke diversiteit te vieren en een boodschap van vrede, liefde en solidariteit te promoten. Het belooft een belangrijk moment te worden van interculturele en inclusieve dialoog en het delen van vreugde en hoop.”

Pater James Martin

Het merendeel van de komieken en kunstenaars is Italiaans (67),  zes uit de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië en Colombia, en 22 uit verschillende Europese landen. Het enige vertegenwoordigde Aziatische land is Oost-Timor.

Ook Jezuïet pater James Martin zal aanwezig zijn. Martin wordt beschouwd als de apostel van de LGTBI-lobby in de kerk. De samenkomst in het Apostolisch Paleis, komt bijna een jaar nadat Paus Franciscus een groep van ongeveer 200 prominente kunstenaars toesprak in de Sixtijnse Kapel, een evenement dat ook werd georganiseerd door de Dicasterie van Cultuur en Onderwijs.

Maupal

Kunstenaars als de Amerikaanse filmregisseur Abel Ferrara en de Amerikaanse fotograaf Andrés Serrano, maker van het controversiële beeld ‘Piss Christ’ uit 1987, een foto van een plastic kruisbeeld ondergedompeld in urine, namen deel aan de bijeenkomst van 2023. Paus Franciscus had in oktober 2023 ook al een ontmoeting met actrice en presentatrice Whoopi Goldberg. Een andere opmerkelijke bezoeker is de Romeinse straatkunstenaar Mauro Pallotta, die ‘Maupal’ wordt genoemd en bekend staat om zijn afbeelding uit 2014 van Paus Franciscus als een superman, ‘Super Pope’.

Bij de vorige gelegenheid zei de Paus: “Een gevoel voor humor is een genade waar ik elke dag om vraag, en ik bid dan dat mooie gebed van Sint-Thomas More: ‘Geef mij, Heer, een gevoel voor humor’, dat ik kan lachen om een ​​grap… Die zin is prachtig, nietwaar? Omdat een gevoel voor humor je verheft, je de tijdelijkheid van het leven laat zien. Humor is een menselijke eigenschap, maar het komt het dichtst bij de genade van God.