Paus ontmoet vluchteling die foltering en vlucht oveleefde

Leestijd: 2 minuten
Paus Franciscus ontvangt en zegent Bentolo in Casa Santa Marta (Beeld Embedded pictures)

 

Zondag 23 juli 2023 – 06:11 uur – Bron: Redactie Kerk/MSH – Beeld: Publiek domein/EMB

-Vaticaanstad- De Paus doet veel, maar één ding zeker niet en dat is vakantie houden. Er wordt gewerkt, het ganse jaar door, óók tijdens de hittegolf in Rome in deze dagen!

Vrijdag ontving Paus Franciscus een delegatie van Mediterranea Saving Humans in zijn Vaticaanse gastenkamer in Casa Santa Marta. De NGO-medewerkers brachten Bentolo mee, een jonge vluchteling uit Kameroen die vastzat in de Libische kampen. Daar troostte hij zijn stervende kameraden door hen in contact te brengen met een Priester dankzij een mobiele telefoon die hij stiekem bij zich droeg.

“Hoe is het mogelijk dat de belangrijkste man ter wereld mij wil ontmoeten, ik die niet eens papieren heb?” vroeg Bentolo zich af. Hij is een jongeman uit Kameroen die in 2020 midden in het conflict in zijn land voor een onmogelijke keuze stond: vechten of vluchten. Hij koos voor de laatste optie om te ontsnappen aan geweld en haat. Zijn vlucht werd, net als die van duizenden Afrikaanse migranten, gekenmerkt door geweld, gevangenschap en schipbreuk. Maar ook door de pijn om lotgenoten  te zien sterven door marteling.

Nieuw leven

Dankzij Mediterranea Saving Humans kon hij een nieuw leven beginnen toen hij in Europa aankwam, waar hij hardnekkig en met veel geluk voor heeft gevochten – en nu werd hij ontvangen door Paus Franciscus, samen met een delegatie van de NGO.

Mattia Ferrari is Kapelaan van Mediterranea. Hij deed verslag van de audiëntie en vertelde ook het verhaal van de jonge migrant en zijn emoties toen hij de zegen van de Paus ontving.