Paus ontvangt eerste VS-Bisschoppen voor Ad-liminabezoek

Leestijd: < 1 minuut -Vaticaanstad- (KNA) Paus Franciscus heeft gisteren de eerste VS-Bisschoppen uit Nieuw-Engeland ontvangen.

Zij zijn de eersten van in totaal 15 groepen VS-Amerikaanse Bisschoppen, die in de komende weken voor het zogenaamde Ad-limina-bezoek naar het Vaticaan komen. Daar zullen zij de Paus en de leiders van de Curie bijpraten over de situatie in hun  Bisdommen.

Over de exacte inhoud van de gesprekken met de Paus zijn geen mededelingen gedaan.
Mogelijke thema’s van de gesprekken in de komende weken zijn de strijd tegen sexueel misbruik en het verzwijgen daarvan, migratie, financiën, roepingen tot het geestelijk ambt en benoemingen en nieuwe vormen van verkondiging.

Ook de Bisschoppenconferentie van  volgende week in Baltimore zal ter sprake komen. Het is het eerste Ad-limina-bezoek van de VS-Bisschoppen bij Franciscus; het laatste was in 2011/2012 bij Benedictus XVI.

Tot de eerste groep van  18 (Hulp)Bisschoppen uit Nieuw-Engeland, die sinds afgelopen maandag in Rome verblijven, behoren onder andere Bostons Aartsbisschop Kardinaal Sean O’Malley. Hij is lid van de Raad van Kardinalen, die de Paus bij zijn hervormingen van de Curie adviseert.

In totaal heeft de Katholieke Kerk in de VS 470 Bisschoppen. De VS-Amerikaanse Bisschoppenconferentie is daarmee de op twee na grootste wereldwijd – na de Italiaanse en Braziliaanse.

Elke vijf jaar of zeven jaar reizen de Bisschoppen uit alle landen naar Rome voor hun Ad-Limina-bezoek, om de Paus te onderrichten over de situatie in hun thuislanden.

Foto: Pixabay