Paus op Malta benadrukt de noodzaak van solidariteit bij migratie

Leestijd: 2 minuten
Zondag 03 april 2022 06:36 – Bron: Redactie kerk/ADN/VN – Beeld: Publiek domein
  -Vaticaanstad- Migratie moet in een breder temporeel en ruimtelijk perspectief worden geplaatst, zei de Paus gisteren in de eerste toespraak van zijn bezoek aan het eiland Malta.

Migratie is actueel een wereldwijd fenomeen. Vanuit het arme en dichtbevolkte zuiden “stromen de menigten naar het rijkere noorden”. “Het brengt de schuld van vroegere onrechtvaardigheden, vele uitbuitingen, klimaatverandering en ongelukkige conflicten met zich mee, waarvan wij nu de gevolgen dragen”, waarschuwde Paus Franciscus tegenover vertegenwoordigers uit politiek, diplomatie en het maatschappelijk middenveld.

In deze noodsituatie “is het voor sommige landen niet mogelijk om het hele probleem op zich te nemen, terwijl andere landen onverschillig blijven”, aldus de Paus. Hij verwees naar Oekraïne en zijn westelijke buren, evenals naar de Middellandse Zee.

Evenmin mogen “beschaafde landen ondoorzichtige deals sluiten met criminelen die mensen tot slaaf maken voor hun eigen gewin.” Het Middellandse-Zeegebied heeft Europese medeverantwoordelijkheid nodig, zodat het een “toneel van solidariteit wordt en niet de buitenpost van een tragische schipbreuk van de beschaving”. Het eiland Malta, in de Middellandse Zee heeft dagelijks te maken migranten uit met name Afrika, die via het eiland trachten het vasteland van Europa te bereiken.

Beschaafde samenleving

Met het oog op de oorlog tegen Oekraïne bekritiseerde de Heilige Vader in zijn toespraak ook “infantiele en destructieve agressie”. Zonder de Russische President Vladimir Poetin specifiek te noemen, waarschuwde Paus Franciscus voor een ‘infantilisme’ dat zich manifesteert in de ‘verleidingen van autocratie’, in nieuw imperialisme, agressie en het onvermogen om bruggen te bouwen. De Paus riep zijn Maltese gastheren op om “eerlijk, gewetensvol en transparant” te zijn. Dit zijn de hoekstenen van een werkelijk beschaafde samenleving. Wetteloosheid en corruptie moeten worden geëlimineerd, waarschuwde Paus Franciscus, verwijzend naar verschillende corruptieprocessen op Malta.

Paus Franciscus was ‘s-ochtends vanuit Rome aangekomen voor een tweedaags bezoek aan Malta. Vanwege ernstige knieproblemen moet hij een lift gebruiken om in en uit het vliegtuig te geraken. ‘s Middags bezocht Franciscus een bedevaartsoord op het voor de kust gelegen eiland Gozo.

Zie ook het uitgebreide videoverslag hieronder>