Paus over Kardinaal Müller: “Het is net een klein kind”

Leestijd: 2 minuten

Paus noemt kritiek uit conservatief-Katholieke kringen “een eer”

-VATICAANSTAD- (KNA) Paus Franciscus heeft aanvallen en kritiek uit conservatief-Katholieke kringen op zijn Pontificaat bestempeld als “een eer”. De Heilige Vader uitte zich tijdens de vlucht naar Mozambique tegenover meereizende journalisten.

Franciscus stond even stil bij een nieuw boek van de Franse Vaticaan-correspondent Nicolas Seneze met de titel “Hoe Amerika de Paus  wil veranderen”, dat zich bevat met critici rond de voormalig Nuntius Carlo Maria Viganò uit Washington, maar zich ook verdiept in de politiek rechtse scene.

Vaticaanwoordvoerder Matteo Bruni duidde de Pauselijke uitspraak “Het is een eer, wanneer de Amerikanen mij aanvallen”. Franciscus betracht kritiek altijd als een eer, zeer zeker als zij afkomstig is van dit soort denkers “en in dit geval van een betekenisvolle natie”. Bruni benadrukte, dat de uitlating plaats vond in een ‘informele setting’.

Paus in Mozambique aangekomen

Over de kritische houding ten aanzien van de Paus door de voormalig Prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, Kardinaal Gerhard Ludwig Müller, zei de Paus tegen de journalisten: ” Müller heeft goede bedoelingen, maar gedraagt zich daarbij net als een klein kind”. Letterlijk zei Franciscus: “Hij heeft goede bedoelingen, hij is een goede man. De Paus houdt van hem. Maar gedraagt zich als een klein kind.” De Paus uitte zich tijdens zijn begroeting met meereizende vertegenwoordigers van de media. Daar werden door journalisten vragen gesteld over opmerkingen van de voormalige leider van de Congregatie voor de Geloofsleer, die zijn kritiek op het huidige Pontificaat niet onder stoelen of banken steekt.

Paus Franciscus kwam gisteravond voor een 2-daags bezoek in Mozambique aan. Kort na 18 uur landde de Airbus A330 na een vlucht van tien uur op het vliegveld van de hoofdstad Maputo. Daar werd de heilige Vader door President Filipe Nyusi en zijn vrouw begroet. Na een ontvangst met alle militaire eer en een welkom door meerdere dansgroepen begaf zich Paus Franciscus met de Pausmobiel naar de Apostolische Nuntiatuur.

Mozambique is het eerste land in een 1-week durende reis van de Paus naar Zuid-Oost-Afrika. Morgen-middag vliegt hij verder naar Madagaskar. Aanstaande maandag is een 1-daagsbezoek gepland op het eiland Mauritius, alvorens Franciscus dinsdag naar Rome wederkeert.

Foto: Pixabay