Paus populair in de States

Leestijd: 2 minuten

Zondag 14 januari 2024 ~ 00:39 uur ~ Bron: Redactie Kerk/1010WINS/Gallup ~ Beeld: Publiek domein

-Washington- Ooit dacht men in de Verenigde Staten dat de populariteit van wijlen Paus JP II niet kon worden overtroffen. Dat was een waar woord ten tijde van het pontificaat van wijlen Paus Benedictus XVI, maar is het anders bij de huidige Paus Franciscus?

Nieuwsradio 1010WINS meldt dat uit een onderzoek, gehouden in december 2023, is gebleken dat de Argentijnse Paus respect afdwingt en steeds meer fans krijgt, met uitzondering van conservatieve katholieken, daar is de stemming steeds negatiever.

Uit het onderzoek, dat van 1 tot 20 december door onderzoeksbureau Gallup werd uitgevoerd, blijkt dat 58 procent van de Amerikaanse volwassenen in het algemeen een positieve mening over Paus Franciscus heeft, hetzelfde als toen hij in 2013 Paus werd. Onder rechts-extreme katholieken die Franciscus minder goed gezind zijn, is het aantal dat deze Paus graag ziet vertrekken gestegen van 10 procent naar 30 procent.

Het percentage Amerikanen van 18 jaar en ouder die nog nooit van de Paus hebben gehoord, is ook gedaald van 31 procent in 2013 naar 11 procent in het laatste onderzoek, zo blijkt uit de statistieken.

Gepolariseerde politieke klimaat

Het is misschien niet verrassend dat, gezien het gepolariseerde politieke klimaat in zowel de kerk als de staat, de gunst van Franciscus onder gematigde en liberale Amerikaanse katholieken sinds 2013 is toegenomen, terwijl zijn gunst onder de slinkende groep conservatieve Amerikaanse katholieken is afgenomen.

Uit het onderzoek blijkt dat 77 procent van de Amerikaanse katholieken in het algemeen een positief beeld heeft van Franciscus, vergeleken met 80 procent in 2013.

Wat de gematigde Amerikaanse katholieken betreft, is 66 procent van de zich gematigde Amerikaanse katholieken volgens het laatste onderzoek positief over Franciscus, vergeleken met 59 procent in 2013.

Op basis van de onderzoeksresultaten wordt Franciscus gunstiger beoordeeld dan Paus Benedictus XVI tijdens zijn pontificaat, maar iets minder gunstig dan Paus Johannes Paulus II. Bij Amerikanen kan wijlen Paus JP II nog steeds flink teren op zijn inzet bij de val van het communisme, waarin hij een ‘tweespan’ vormde met oud President Ronald Reagan.