Paus regelt belangrijk detail voor na zijn Pontificaat

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 1 juni 2023 – 06:00 uur – Bron: Redactie Kerk/VN/KNA – Beeld: Publiek domein

-Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft een belangrijk detail geregeld voor de tijd na het einde van zijn pontificaat. Met een onmiddellijk in werking tredende rechtshandeling, een zogenaamd rescript, bepaalde hij dat de revisor (auditor-generaal) van de Heilige Stoel in functie zal blijven gedurende de periode van de zogenaamde vacante zetel tussen twee pontificaten. In deze fase is hij direct ondergeschikt aan de Kardinaal, die het ambt van Camerlengo (kamerheer) uitoefent. Het rescript, ondertekend door Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, werd gisteren vrijgegeven door de perskamer van het Vaticaan. Lees verder onder de reclame>

Paus Franciscus bracht in 2014 wijzigingen aan bij het kantoor van auditeur-generaal voor financiële zaken. Sinds 2017 is het in handen van de Italiaanse economie- en financiële expert Alessandro Cassinis Righini (57). Hij onderzoekt de balansen van alle dicasteries en kantoren van de Heilige Stoel en rapporteert eventuele financiële onregelmatigheden aan de Vaticaanse Economische Raad. Tussen het overlijden of aftreden van een Paus tot aan de periode van aantreden van een opvolger rapporteert hij aan de Camerlengo. De huidige Camerlengo is de Iers-Amerikaanse Kardinaal Kevin Farrell (75).

In de Curie-constitutie ‘Praedicate evangelium’, welke een jaar geleden van kracht werd, was niet geregeld wie de functie van revisor (auditor-generaal) zou uitoefenen wanneer de Pauszetel vacant is. De regeling die nu is gemaakt, zal voorkomen dat er tijdens deze overgangsperiode geheime financiële transacties plaatsvinden in de Vaticaanse dicasteries. De hoofden van de dicasteries verliezen hun ambtelijke  bevoegdheden tijdens de periode waarin er geen Paus is.