Paus reist naar Roemenië en celebreert Byzantijnse Mis

Leestijd: 2 minuten -Vaticaanstad-  Paus Franciscus bezoekt van 31 mei tot 2 juni Roemenië. Het is het vierde bezoek van het hoofd van de Moederkerk aan de Balkan. Tijdens zijn bezoek zal Franciscus, volgens het officiële programma, zeven Grieks-Katholieke Bisschop-martelaren Zalig spreken.

Verdere programmapunten zijn een oecumenisch treffen met de Roemeens-Orthodoxe Kerk en een Heilige Mis in het Mariabedevaartoord Sumuleu Ciuc. In de stad Blaj staat een ontmoeting met Roma-zigeuners op het program.

Franciscus begint zijn driedaagse visite in de hoofdstad Boekarest. Na de officiële ontvangst door Staats-president Klaus Iohannis en een gesprek met Minister-presidentin Viorica Dancila, zal de Paus in het Presidentiële paleis vertegenwoordigers uit politiek, samenleving en diplomatie toespreken. Voorts staat een ontmoeting met het sinds 2007 gekozen hoofd van de Roemeens-Orthodoxe Kerk, Patriarch Daniel Ciobotea, op het program. Aansluitend zal de Paus een rede houden voor de Bisschoppenconferentie van de Roemeens-Orthodoxe Kerk en neemt hij aan een gebed in de Orthodoxe Kathedraal deel.

Heilige Mis is zal plaats hebben volgens de Byzantijnse Ritus; het is voor het eerst, dat Franciscus als Paus volgens deze Oostelijke traditie celebreert.

Op 1 juni celebreert de Paus een Mis in Sumuleu Ciuc, een der grootste Bedevaartsoorden van het land.’s-Middags staat in Iasi, nabij de grens met de Republiek Moldau een treffen met jongeren en hun families op het programma.

Op 2 juni gaat Franciscus in Blaj voor in een Mis bij gelegenheid van de Zaligspreking voor zeven Grieks-Katholieke Bisschoppen, die ten tijde van de communistische onderdrukking tussen 1948 en 1970 in de gevangenis stierven. De Heilige Mis is zal plaats hebben volgens de Byzantijnse Ritus; het is voor het eerst, dat Franciscus als Paus volgens deze Oostelijke traditie celebreert.

Aansluitend zal de heilige Vader leden van de Roma-zigeuners ontmoeten. Roma gelden als achtergesteld op sociaal en maatschappelijk gebied in Roemenië.

Bron: Vaticaan/ZDF/KNA Foto: Pixabay