Paus roept op om escalatie van geweld in Midden-Oosten te stoppen

Leestijd: 2 minuten

Maandag 15 april 2024 ~ 10:59 uur ~ Bron: Redactie Kerk ~ Beeld: Frank Reppold

 

-Vaticaanstad- Gisteren deed Paus Franciscus een dringende oproep tegen elke actie die het geweld in het Midden-Oosten laat voortduren, hij waarschuwde voor het risico van een escalatie van het conflict in de regio.

De Paus uitte zijn diepe bezorgdheid over de verslechterende situatie in Israël na de interventie van Iran en volgde het laatste nieuws over deze kwestie met “gebed en bezorgdheid, zelfs met pijn”.

Hij benadrukte het belang van het niet in gevaar brengen van het bestaan ​​van anderen en pleitte voor steun voor de vrede, waarbij hij er bij alle naties op aandrong het naast elkaar bestaan ​​van Israëli’s en Palestijnen in twee aaneengesloten staten te steunen en de veiligheidsvoorwaarden voor beide te garanderen. Beide staten hebben bestaansrecht!

In dezelfde lijn van gebeurtenissen hernieuwde de paus zijn dringende oproep tot een staakt-het-vuren in Gaza en een beslissende stap in de richting van onderhandelingen als een manier om het conflict op te lossen. Herinnerend aan het lijden van de bevolking van Gaza, die wordt geconfronteerd met een allesverwoestende humanitaire crisis, drong hij aan op alle mogelijke inspanningen om hun nood te verlichten. In zijn gebeden verzocht hij ook om de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars die al maanden gegijzeld worden. ‘Zoveel lijden! Laten wij bidden voor vrede. Geen oorlog meer, geen aanvallen meer, geen geweld meer! Ja tegen dialoog en ja tegen vrede!

Gebed

Ten slotte hernieuwde de Heilige Vader zijn gebed voor kinderen die lijden onder de gevolgen van conflicten over de hele wereld, waarbij hij speciale aandacht besteedde aan kinderen in Oekraïne, Palestina, Israël en Myanmar. Hij riep iedereen op om mee te bidden voor hen en voor mondiale vrede.

Om de last aan te pakken die kinderen als gevolg van oorlog dragen, benadrukte de Paus het belang van de eerste Wereldkinderdag, die op 25 en 26 mei gevierd zal worden. Hij richtte zich tot de kinderen die zich op het Sint-Pietersplein verzameld hadden en tot degenen die over de hele wereld toekeken en sprak zijn dankbaarheid uit voor hun inzet voor deze dag en verzekerde hen van zijn gebedsvolle steun bij de voorbereiding op de gebeurtenis. Hij moedigde hen aan om hun vreugde en hun verlangen naar een betere wereld, gekenmerkt door vrede, te delen.