Paus roept op om Kloosters in Oekraïne te beschermen

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 17 maart 2023 – 19:12 uur – Bron: Redactie Kerk/VN – Beeld: Publiek domein

 -Vaticaanstad- Met het oog op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, heeft Paus Franciscus zijn bezorgdheid geuit over het lot van Kloostergemeenschappen in Oekraïne. Lees verder onder de reclame>

Tijdens de algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein zei de Paus dat hij daarbij onder andere dacht aan een Klooster in Kiev. Hij riep de strijdende partijen op om de plaatsen van religieus leven te respecteren. Religieuzen die hun leven wijden aan het gebed, zijn een bron van steun voor het volk van God, ongeacht hun denominatie.

Het was aanvankelijk onduidelijk op welk Klooster de Paus doelde in zijn oproep. Hij sprak over een Klooster met Zusters.

In Oekraïne neemt de kritiek van de autoriteiten tegen Orthodoxe Monniken en Nonnen, die banden hebben of hadden met het Patriarchaat van Moskou, al maanden toe.

Sommigen worden verdacht van collaboratie met Rusland. Onlangs vroeg de Oekraïense regering Kloosterlingen om het beroemde Pechersk Lavra Kloostercomplex in Kiev te verlaten. Tientallen Orthodoxe Monniken weigerden hieraan gehoor te geven.