Paus roept op tot dialoog

Leestijd: < 1 minuut
Zondag 26 december 2021 09:02 – Bron: ADN – Beeld: publiek domein
  -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft in zijn traditionele Kerstboodschap voor de bezoekers op een regennat Sint-Pietersplein in Vaticaanstad en de wereld opgeroepen tot ‘dialoog’, tegenover de neiging om ‘in zichzelf te keren’. De 85-jarige Pontifex stond traditioneel ook stil bij de grote conflicten wereldwijd. “Deze lijken nooit te eindigen, en wij zien het nog nauwelijks.”

“In deze tijden van pandemie wordt onze capaciteit om sociale relaties te onderhouden, enorm op de proef gesteld. De neiging om op zichzelf terug te trekken in onszelf versterkt zich, ook op internationaal niveau  alleen de wegen van de dialoog leiden echt naar de oplossing van conflicten”, aldus Paus Franciscus.

De Pontifex verwees naar de enorme en vergeten tragedies die zich afspelen in Syrië en Jemen, landen die ten prooi zijn gevallen aan conflicten met veel slachtoffers en een onberekenbaar aantal vluchtelingen. Wat betreft Oekraïne waarschuwde hij voor de uitzaaiingen van een verrot conflict. De spanningen met pro-Russische separatisten in het oosten van dat land doen er vrezen voor een militaire escalatie.

Paus Franciscus sloot af met zijn traditionele zegening Urbi et Orbi’ (‘voor stad en wereld’).